MOBIL

Er data viktigst?

Om du ringer lite og surfer mye bør du sjekke ut disse abonnementene.

Marius ValleMarius ValleJournalist
27. apr. 2012 - 22:30
Vis mer

For mange av oss har dataporsjonen av mobilabonnementet blitt det viktigste kriteriet for valg av ny operatør eller abonnement. En kvadrillion inkluderte SMS, ringeminutter og MMS er rett og slett ikke så kritisk lenger for mange.

Databruken har derimot blitt særdeles viktig. Mye av kommunikasjonen går over kanaler som Facebook, Twitter, e-post og andre nettjenester, og spiser dermed ut av datatrafikken.

LES OGSÅ: Android, iOS eller Windows Phone?

Bruker du Spotify uten å laste ned musikken til mobilen på forhånd kan megabytene fly raskt. Har du automatisk opplasting av bilder til Dropbox rusler og går det gjerne en til to megabyte per bilde. Laster du opp bilder til Facebook likeså.

Å bruke push-synkronisering av e-post eller kalender gjør ikke bare at batteriet tappes raskere, men også at datatrafikken går opp.

Da gjelder det å ha et abonnement som ikke blakker deg.

Vi har sjekket ut hvilke tilbud som er gode basert på et lavt tale- og SMS-forbruk, og et høyt dataforbruk.

LES OGSÅ: Slik sjekker du hvor mye data du har bruktOm du surfer mye bør du vurdere et abonnement med fastpris.

Minsteforbruk

Post- og teletilsynets priskalkulator Telepriser.no definerer lavt forbruk slik:

  • 34 minutter fordelt på 32 samtaler
  • 63 SMS
  • 3 MMS
  • 4 oppringinger til mobilsvar

Denne beregningen inkluderer i utgangspunktet 2 MB data, men vi har sløyfet dette fra beregningen, da forslagene under innebærer å kjøpe en gitt datamendge i tillegg til abonnementet.

Våre forslag baserer seg på minst dette forbruket, men noen av alternativene inkluderer en større SMS- og talemengde.

Og den gode nyheten er at det slett ikke er umulig å få seg en lav månedspris selv om du er storbruker av data. 

Her er de beste tilbudene, sortert etter laveste totalpris:

Alle prisene er hentet inn 27. april 2012

1. Ventelo Fastpris S + Mobil Data 3000

Pris for datapakke: 150 kroner (4,8 øre pr MB)

Inkluderer: 3,1 GB, 100 min, 100 SMS

Totalpris inkl. forbruk: 249 kroner

Ventelo Fastpris S er et typisk pakkeprisabonnement som passer for den som ikke ringer så mye. Prisen er i utgangspunktet 99 kroner i måneden, og inkluderer mer forbruk enn Telepriser.nos beregning. Kjøper du i tillegg datapakken Mobil data 3000 for 150 kroner i måneden får du 3 GB å boltre deg i.

Datamengden er imidlertid den minste blant alle abonnementene i oversikten, og dataprisen er den høyeste. Så for den virkelige storbrukeren er dette kanskje ikke det riktige valget.

Vær imidlertid klar over at når du overstiger datapakken vil Ventelo fakturere deg 99 øre per megabyte utover dette. Her gjelder det altså å følge med på forbruket. Ventelo sender automatisk ut SMS når forbruket ditt passerer 100 MB, 200 MB, 500 MB, 1 GB, 3 GB og 5 GB.

Les mer: Ventelo.no

2. One Call grunnpakka + Mobildata Fri

Pris for datapakke: 179 kroner ( 3,5 øre pr MB)

Inkluderer: 5 GB data, 150 min, 150 SMS, 150 MMS

Totalpris inkl. forbruk: 278 kroner

One Call Grunnpakka er et pakkeabonnement hvor du betaler for et gitt forbruk. Dette inkluderer 150 minutter og 150 SMS.

Legger du til tilleggstjenesten Mobildata Fri får du bruke inntil 5 GB data for 229 kroner i tillegg. Dette er slett ikke noen ublu pris. One Call setter ned hastigheten når du passerer 5 GB, men du må ikke betale ekstra for forbruk utover dette. Datahastigheten utover 5 GB reduseres til 128 kbps.

Les mer: OneCall.no

3. Chess On Flex + Fri bruk data

Pris for datapakke: 199 kroner (3,3 øre pr MB)

Inkluderer: 6 GB, 150 min, 150 SMS, 10 MMS

Totalpris inkl. forbruk: 298 kroner

ChessOn Flex er et mobilabonnement hvor du selv kan sette sammen hvor mye du ønsker inkludert. De minste pakkene for tale og meldinger er 150 minutter, 150 SMS, 10 MMS og 150 MB data. Dette koster 99 kroner i måneden.

Om du øker datamengden til fri bruk koster det 199 kroner i tillegg. Det gir oversiktens tredje laveste datapris per megabyte.

Chess opererer med en bruksgrense på 6 GB, og etter du passerer denne grensen reduseres hastigheten til 200 kbps. Du vil imidlertid ikke faktureres for forbruket som overstiger 6 GB.

Les mer: Chess.no

4. NetCom Flexitalk + Surfepakke Medium

Pris for datapakke: 249 kroner pr mnd (3,1 øre pr MB)

Inkluderer: 8 GB data

Totalpris inkl. forbruk: 348 kroner

NetCom FlexiTalk i kombinasjon med Surfepakke medium er abonnementet for deg som har et virkelig stort dataforbruk. Her får du nemlig hele åtte GB å boltre deg på før NetCom setter ned datahastigheten til 120 kbps. Men du betaler ikke noe for forbruk utover de 8 inkluderte GB-ene. 

Faktisk gir denne kombinasjonen oversiktens nest laveste pris per MB. Bruksprisene for tale og SMS er ikke så fryktelig lave, spesielt ikke med tanke på en oppstartsavgift per samtale på hele 89 øre. Men om du ikke ringer så mange samtaler er dette ikke så ille.

NetCom opererer for øvrig med minimumsfakturering på 99 kroner i måneden, så om du ikke har Surfepakke-tjenesten vil dette bli prisen uansett. Vår beregning viser at forbruket Telepriser.no oppgir koster rett i underkant av minimumsbeløpet.

Alternativt kan du sjekke ut NetCom Fastpris Data, som koster 249 kroner og inkluderer fri bruk av data. Her er imidlertid nedlastingsbegrensningen satt til 5 GB, og de øvrige prisene er som på FlexiTalk.

Les mer: NetCom.no 

5. Chess SjakkMatt + FriSURF

Pris for datapakke: 149 kroner pr mnd (2,9 øre pr MB)

Inkluderer: 5 GB data, 500 min tale, 500 SMS, 500 MMS

Totalpris inkl. forbruk: 348 kroner 

Om du vil ha litt mer av alt er Chess SjakkMatt og tilleggstjenesten FriSURF en super kombinasjon. Her får du altså 500 minutter, 500 SMS og 500 MMS, mens FriSURF gir deg fri bruk av data opp til 5 GB.

Da ligger du riktignok langt over det minimale forbruket vi har tatt som utgangspunkt, men alt i alt er dette et veldig godt tilbud dersom du prater og tekster en del og bruker massevis av data.

Etter at du har passert 5 GB setter Chess ned datahastigheten til 200 kbps.

Les mer: Chess.no

Har du fri bruk av data?

Om du allerede har fri bruk av data? Da er det trygt å sjekke ut disse guidene:

Slik deler du video fra mobilen

Slik deler du mobilt bredbånd

Prøv Android-apper før du kjøper dem

7 ting du kan bruke en gammel mobil til

Slik bruker du kalenderen til å organisere familien

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.