FORUM

Er bodøværingan mindre verd enn evenesværingan?

5. mars 2008 - 12:37

FORSVARET: I diskusjon om plassering av Forsvarets hovedflystasjon kan det synes som om en virkelig krigssituasjon er nesten glemt. Dersom en virkelig krigssituasjon ikke ligger i bunnen, er planlegging og oppbygging/drift av Forsvarets hovedflystasjon i Bodø bare et sysselsettingstiltak for byen.

Hva skjer i en krigssituasjon? Jeg går ut fra at fienden vil vurdere Forsvarets hovedflystasjon som ett meget viktig bombemål. Ved en eventuell bombing av flystasjonen vil ca. 40 000 sivile bodøværinger bli historie og tilsvarende tall for Evenes vil kanskje bli 100. Derfor er min påstand at dersom hovedflystasjonen legges på Bodøhalvøya er bodøværingan mindre verd enn evenesværingan.

Gènevekonvensjonen ble laget for bl.a, å sikre sivilbefolkningen i krig. Å legge en militær hovedflystasjon midt i en by med over 40 000 innbyggere er på grensen til et brudd på denne konvensjon, særlig når man har et fullverdig alternativ.

For et halvt år siden ble det kjent at 30 strategiske (ikke norske) bombefly gjennomfører en fem dager lang øvelse over Nordpolen. Bombeflyene, som kan frakte atombomber, øvde på avfyring av krysserraketter, navigering i polområdene og manøvrer for fylling av drivstoff. I samme perioden har 13-14 utenlandske militærfly vært på tokt i nærheten av det norske territorium. Det er blitt hevdet at dette toktet er det største siden den kalde krigen.

I en slik situasjon holder oljenasjonen Norge på å planlegge en militær hovedflystasjon plassert midt i en by med over 40 000 innbyggere. Kanskje er det nødvendig at våre militære planleggere og beslutningstakere gjør seg kjent med historien om Norge 1940 før de planlegger og vedtar ny militær forsvarsstrategi og plassering av flystasjon(ene) i nord.

Dr.ing. Erling Reinslett

Høgskolen i Narvik

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.