ENERGI

Equinor: Fra verste til et av de beste resultatene – trekkes opp av høye priser

Høye råvarepriser og oppstart av gassproduksjon på Troll fase 3 og Martin Linge gir uttelling.

Equinor-sjef Anders Opedal kan glede seg over gode kvartalsresultater for selskapet, straks ett år siden han overtok toppjobben.
Equinor-sjef Anders Opedal kan glede seg over gode kvartalsresultater for selskapet, straks ett år siden han overtok toppjobben. Foto: Eirik Helland Urke
27. okt. 2021 - 08:02

Høye priser og solid drift ga Equinor et resultat i årets tredje kvartal på 9,77 milliarder dollar, opp fra 780 millioner dollar i samme periode i fjor.

Resultatet er mer enn 12,5 ganger høyere enn for tilsvarende kvartal i 2020. Ikke uventet har de sterke olje- og gassprisene gitt et svært sterkt resultat.

– Vi leverer sterke resultater i kvartalet som følge av høyere råvarepriser og solid drift, sier konsernsjef Anders Opedal, i en melding.

Særlig gassprisene er svært sterke nå, og Equinor har tatt grep for å øke gasseksporten for å møte den høye etterspørselen i Europa. Samlet egenproduksjon av olje og gass var på 1,996 millioner fat oljeekvivalenter per dag i tredje kvartal, opp fra 1,994 millioner i samme periode i 2020.

– Den globale økonomien er på vei opp igjen, men vi er fortsatt forberedt på svingninger i markedet knyttet til virkningene av pandemien, sier konsernsjefen videre.

Ikke siden 2012 har selskapet levert et bedre resultat målt i dollar, og målt i kroner er dette høyeste kvartalsresultat noensinne, melder DN.

Brasil har tidligere enn normalt vært herjet av skogbranner. Myndighetene frykter at tiden framover blir verre som følge av økende varme og vind.
Les også

Ekstremvær herjer i Brasil: – Vi har aldri sett maken

Mye fossilt, mindre fornybart

Flere nye felt kom i produksjon, samtidig som produksjon på eksisterende felt ble økt.

– Det svært lønnsomme Troll Fase 3-prosjektet kom i drift, og Martin Linge-feltet har trappet opp produksjonen. Begge leverer gass til Europa produsert med lave utslipp. Våre store havvindprosjekter går framover i henhold til plan, sier Opedal.

Martin Linge-feltet startet produksjonen i slutten av juni i år. Samtidig har Snøhvit-feltet i Barentshavet vært stengt siden september i fjor, som følge av brannen på LNG-anlegget på Melkøya.

Egenproduksjon av fornybar energi i kvartalet har samtidig gått ned og var 304 GWh, ned fra 319 GWh for samme periode i fjor. Selskapet oppgir at de har hatt mindre vind enn gjennomsnittet for sesongen, noe som påvirker produksjonstallene.

Ett år på topp

Opedal har om få dager vært toppsjef i selskapet i ett år. Han tok over jobben fra Eldar Sætre 2. november i fjor.

Han sier streng kapitaldisiplin og en meget sterk netto kontantstrøm styrker balansen i selskapet. Selskapet har i 2021 redusert gjeldsgraden hvert kvartal, og i tredje kvartal er den ned til 13,2 prosent, fra 16,4 prosent i andre kvartal.

Samme år har Opedal gradvis økt utbytte per aksje etter at det på grunn av pandemien ble redusert fra 27 til 9 cent per aksje. Nå er utbyttet på 18 cent per aksje.

Konsernsjef Anders Opedal i Equinor leverer resultater for tredje kvartal i år som er svakere enn han gjorde til samme tid i fjor. Bildet er fra 2022.
Les også

Fornybarsatsingen drar ned Equinor-resultatet

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.