ENERGI

Equinor: Fra verste til et av de beste resultatene – trekkes opp av høye priser

Høye råvarepriser og oppstart av gassproduksjon på Troll fase 3 og Martin Linge gir uttelling.

Equinor-sjef Anders Opedal kan glede seg over gode kvartalsresultater for selskapet, straks ett år siden han overtok toppjobben.
Equinor-sjef Anders Opedal kan glede seg over gode kvartalsresultater for selskapet, straks ett år siden han overtok toppjobben. Foto: Eirik Helland Urke
27. okt. 2021 - 08:02

Høye priser og solid drift ga Equinor et resultat i årets tredje kvartal på 9,77 milliarder dollar, opp fra 780 millioner dollar i samme periode i fjor.

Resultatet er mer enn 12,5 ganger høyere enn for tilsvarende kvartal i 2020. Ikke uventet har de sterke olje- og gassprisene gitt et svært sterkt resultat.

– Vi leverer sterke resultater i kvartalet som følge av høyere råvarepriser og solid drift, sier konsernsjef Anders Opedal, i en melding.

Særlig gassprisene er svært sterke nå, og Equinor har tatt grep for å øke gasseksporten for å møte den høye etterspørselen i Europa. Samlet egenproduksjon av olje og gass var på 1,996 millioner fat oljeekvivalenter per dag i tredje kvartal, opp fra 1,994 millioner i samme periode i 2020.

– Den globale økonomien er på vei opp igjen, men vi er fortsatt forberedt på svingninger i markedet knyttet til virkningene av pandemien, sier konsernsjefen videre.

Ikke siden 2012 har selskapet levert et bedre resultat målt i dollar, og målt i kroner er dette høyeste kvartalsresultat noensinne, melder DN.

Norske olje- og gasselskaper kan bli pålagt å bygge opp store lagre for CO2-lagring framover. Bildet er fra Sleipner A-platformen.
Les også

Ny lov skal gjøre EUs industri grønnere

Mye fossilt, mindre fornybart

Flere nye felt kom i produksjon, samtidig som produksjon på eksisterende felt ble økt.

– Det svært lønnsomme Troll Fase 3-prosjektet kom i drift, og Martin Linge-feltet har trappet opp produksjonen. Begge leverer gass til Europa produsert med lave utslipp. Våre store havvindprosjekter går framover i henhold til plan, sier Opedal.

Martin Linge-feltet startet produksjonen i slutten av juni i år. Samtidig har Snøhvit-feltet i Barentshavet vært stengt siden september i fjor, som følge av brannen på LNG-anlegget på Melkøya.

Egenproduksjon av fornybar energi i kvartalet har samtidig gått ned og var 304 GWh, ned fra 319 GWh for samme periode i fjor. Selskapet oppgir at de har hatt mindre vind enn gjennomsnittet for sesongen, noe som påvirker produksjonstallene.

Ett år på topp

Opedal har om få dager vært toppsjef i selskapet i ett år. Han tok over jobben fra Eldar Sætre 2. november i fjor.

Han sier streng kapitaldisiplin og en meget sterk netto kontantstrøm styrker balansen i selskapet. Selskapet har i 2021 redusert gjeldsgraden hvert kvartal, og i tredje kvartal er den ned til 13,2 prosent, fra 16,4 prosent i andre kvartal.

Samme år har Opedal gradvis økt utbytte per aksje etter at det på grunn av pandemien ble redusert fra 27 til 9 cent per aksje. Nå er utbyttet på 18 cent per aksje.

Fallet i sjømateksporten var størst i mars da den falt med 14 prosent fra i fjor.
Les også

Milliardnedgang for sjømateksporten

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.