ENERGI

Equinor vil bygge ut gassfunn i Norskehavet for 15 milliarder kroner

Utbyggingen skal sikre gassleveranser fra Aasta Hansteen fram til 2039, melder selskapet.

Geir Tungesvik (t.v.) overrakte PUD (Plan for utvikling og drift) for Irpa-funnet til Olje- og energiminister, Terje Aasland (AP), på vegne av Equinor og Irpa-partnerskapet.
Geir Tungesvik (t.v.) overrakte PUD (Plan for utvikling og drift) for Irpa-funnet til Olje- og energiminister, Terje Aasland (AP), på vegne av Equinor og Irpa-partnerskapet. Foto: (Foto: Colin Dobinson / Equinor ASA)
Arne FenstadArne FenstadJournalist
22. nov. 2022 - 10:02

Det forventes at Irpa-funnet, som ligger 340 kilometer vest for Bodø, inneholder om lag 20 milliarder standard kubikkmeter utvinnbare gassressurser. Equinor har nå levert en plan for utbygging og drift av funnet til Olje- og energidepartementet. 

Utbyggingen skal kobles til Aasta Hansteen-plattformen via et 80 kilometer langt rør på havbunnen. Gassen skal transporteres til Nyhamna gassprosesseringsanlegg og videre til Storbritannia og Europa. 

Prislappen er på 14,8 milliarder 2022-kroner og driften skal etter planen starte i 2026, melder selskapet. Planen er å hente ut gass fra Irpa fram til 2039.

Vis mer

Ned til 1350 meter

Utbyggingen kommer til å være avhengig av internasjonale spesialistleverandører som kan opererer på havdyp ned til 1350 meter. 

– Det har vært utfordrende å utvikle Irpa. Dypt vann og lav temperatur på havbunnen har krevd kvalifisering av ny teknologi for rørledninger, men god støtte i partnerskapet og økt etterspørsel etter gass har gjort en investeringsbeslutning mulig, sier Hogne Pedersen, prosjektdirektør for Irpa, i en pressemelding fra selskapet. 

Som eneste planlagte dypvannsutbygging i Norge vil den tekniske løsningen bidra til ny kompetanseutvikling i næringen, heter det i meldingen. 

Ble kalt  Asterix

Det var tilbake i 2009 Irpa-gassen ble funnet. Den gang het funnet Asterix, og TU omtalte det som et viktig funn med tanke på etableringen av en gassterminal på land i Nordland. 

– Dette er blant de større funnene som er gjort på norsk sokkel siste årene, og vi er meget godt fornøyd med resultatet, sier Tove Stuhr Sjøblom, StatoilHydros letedirektør for norsk sokkel i en pressemelding i 2009.

Harald Nikolaisen, administrerende direktør i Statsbygg, er blant annet styreleder i Nye Veier. Han sier at arbeidsmengden er stor, men at det faglige påfyllet gjør det verdt det.
Les også

Sjefen tjener én mill. på tre tunge styreverv: – Spørsmål om timeføring er ikke relevant

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.