ENERGI

Equinor holder petroleumsanlegg stengt i ett år etter brann

Equinors petroleumsanlegg på Melkøya vil være nedstengt i inntil 12 måneder for utbedringer etter brannen i september.

Equinors petroleumsanlegg på Melkøya vil være stengt i inntil 12 måneder for utbedringer etter brannen in september.
Equinors petroleumsanlegg på Melkøya vil være stengt i inntil 12 måneder for utbedringer etter brannen in september. Foto: Bjarne Halvorsen/NTB
26. okt. 2020 - 08:33

Equinor opplyser mandag at kartleggingen av skadeomfanget indikerer at LNG-anlegget vil være nedstengt i inntil 12 måneder for utbedringer.

Foruten brannskader på luftinntaket på en av anleggets fem kraftturbiner, har store mengder sjøvann fra slokkearbeidet skadd andre hjelpesystemer som elektroutstyr og kabler i anlegget.

Det er arbeidsomfanget fra disse følgeskadene som er mest omfattende, og stansens varighet vil avhenge av leveransetid på nødvendig utstyr. Fremdriften vil også bli påvirket av de til enhver tid gjeldende smittevernstiltak for håndtering av Covid 19-viruset.

– En meget alvorlig hendelse

– Sikkerhet har første prioritet, og vi vil ikke starte anlegget før vi er sikre på at det kan gjøres på en trygg måte. Derfor har vi jobbet systematisk og grundig med å kartlegge skadene etter brannen og vurdere den tekniske tilstanden på anlegget. Selv om mye kartleggingsarbeid gjenstår, og usikkerheten er stor, så er nå vårt beste estimat for oppstart 1. oktober 2021, sier anleggsdirektør Andreas Sandvik i meldingen. 

Hendelser ved Hammerfest LNG 

  • Mars 2002: Plan for utbygging og drift (PUD) for Hammerfest LNG ble godkjent.
  • 6. mars 2007: Første hydrokarbongasslekkasje på anlegget, før produksjonsstart.
  • Høsten 2007: Produksjonsanlegget på øya startet opp, med Equinor som operatør for utbygging og drift av anlegget og 29. august ble anlegget evakuert på grunn av en CO2-lekkasje.
  • Siden anlegget åpnet, har til sammen 182 uønskede hendelser blitt rapportert inn til Petroleumstilsynet.
  • 71 av disse er registrert som gasslekkasjer, utslipp eller brannhendelser.
  • Petroleumstilsynet gjennomførte et elektro- og storulykketilsyn på anlegget uka før brannen som gjorde at anlegget nå er stengt. Her observerte tilsynet flere tiltak og avvik som ikke hadde blitt tilfredsstillende fulgt opp av Equinor siden samme type tilsyn ble gjennomført i 2017.
  • Mandag 28. september 2020 klokken 15.41 ble det observert brann i luftinntaket til turbin 4 ved anlegget. Anlegget ble evakuert, og brannen bekreftet slukket klokken 21.30. Petroleumstilsynet (Ptil) og politiet har iverksatt granskinger.

(Kilder: Petroleumstilsynet, Equinor, NRK, NTB)

Både Equinor selv, Petroleumstilsynet og politiet har startet granskinger av brannen, og dette arbeidet vil pågå ut året.

– Brannen på Hammerfest LNG var en meget alvorlig hendelse. De ulike granskingene av hendelsen blir viktige for å identifisere tiltak som skal forhindre at lignende hendelser kan skje igjen, sier Grete B. Haaland, direktør for alle landanlegg i Equinors portefølje.

Ptil-rapport i januar

Årsaken til brannen er enda ikke kjent, men den startet i en turbin på produksjonsanlegg på ettermiddagen 28. september og ble slukket sent samme kveld.

Tidligere i oktober uttalte selskapet at det følger opp hendelsen overfor ansatte og lokalbefolkningen i Hammerfest, og at det også skal gjennomgå avvik som nylig er påpekt av Petroleumstilsynet.

Direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Ptil, Inger Anda, sier til NTB at en rapport om hendelsen kan ventes i januar.

– Det er et stort puslespill som skal på plass. I tillegg gjennomførte vi et elektro- og storulykketilsyn på anlegget bare dager før, uavhengig av brannhendelsen. Der ble det observert flere tiltak og avvik som ikke hadde blitt tilfredsstillende fulgt opp av Equinor siden samme type tilsyn ble gjennomført i 2017. Denne tilsynsrapporten er forhåpentligvis klar i november eller desember, sier Anda.

Les også

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.