Gullfaksfeltet

Equinor åpner nytt reservoar på Gullfaks

Løser utfordringer med høyt trykk.

Utfordringene med høyt trykk på Gullfaks, skal løses ved å åpne et nytt reservoar.
Utfordringene med høyt trykk på Gullfaks, skal løses ved å åpne et nytt reservoar. (Foto: Harald Pettersen/Equinor)

Løser utfordringer med høyt trykk.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Det har lenge skapt utfordringer for produksjonen på Gullfaks: 1700 meter under havoverflaten, men høyere enn det gamle reservoaret, ligger en kalksteinsformasjon med høyt trykk og mye olje.

– Trykket i dette reservoaret har vært så høyt, at det har væt vanskelig å bore igjennom, forklarer geolog Astri Fritsen i Oljedirektoratet til Teknisk Ukeblad.

I 2011 støtte en borebrønn på Gullfaks uventet inn i en av sonene med høyt trykk, og gass og formasjonsvæske strømmet inn i brønnen. Det var en alvorlig hendelse og man fikk en «nesten-utblåsning». 20 av brønnene på feltet måtte stenges, og en periode ble all boring på feltet stanset.

Shetlandsgruppen/ Lista kalles reservoaret som har skapt problemene for operatøren Equinor. Men nå kan utfordringene med reservoaret være løst.

Må balansere trykket

Shetland/Lista-reservoaret

  • Reservoar med olje som ligger i tett kalkstein over det gamle reservoaret på Gullfaks.
  • Inneholder 17 millioner fat med utvinnbar olje.
  • Overtrykk i feltet har lenge skapt utfordringer for produksjonen på Gullfaks.
  • Syv nye brønner skal bores for å injisere vann i reservoaret og hente ut oljen.

Kilde: Oljedirektoratet.

De siste årene har Equinor og partnerne på Gullfaks boret flere brønner for å undersøke hvordan det problematiske reservoaret kunne tappes. I 2012 kom gjennombruddet. En brønntest viste at Shetlandsgruppen kunne gi god oljeproduksjon om man klarte å balansere trykket riktig. Siden den gang har lisenspartnerne investert en milliard kroner i produksjonsbrønner for å få opp oljen, i det som har blitt kalt Shetland/Lista fase 1. Nå vil lisenspartene starte det de kaller fase 2.

Å utvinne oljen er ikke helt rett fram:

– De skal bore 7 nye brønner og injisere vann i noen av dem, forklarer Fritsen i Oljedirektoratet. Samtidig må man passe på at trykket i reservoaret ikke blir for lavt, slik at det ikke lenger lar seg gjøre å hente opp oljen.

– Det gjelder å finne akkurat det beste trykket for å produsere og bore igjennom, forklarer Fritsen.

– Det at de kan senke trykket med å produsere, er vinn vinn både for sikkerheten og lønnsomheten, på Gullfaks, sier hun.

De syv nye brønnene vil øke utvinningen på Gullfaks med 17 millioner fat olje, ifølge Equinor. Plan for utbygging og drift (PUD) ble sendt Olje- og energidepartementet i januar. Oljen fra Shetland/Lista er et lite bidrag til de totale reservene på Gullfaks, men ifølge Oljedirektoratet er det likevel en stor bidragsyter til det gjenværende potensialet fra feltet som skal produsere fram til 2034.

Sjonglerer med brønnene

De syv brønnene skal bores med eksisterende boreutstyr på Gullfaks. Også dette skaper utfordringer. Konsekvensen er at man må utsette hale-utvinningen av hovedreservoaret som ligger dypt under Shetlandsgruppen.

– Det at de skal bruke de samme boreinnretningen som allerede eksisterer på feltet, til å bore de nye brønnene, betyr at de må sjonglere litt, forklarer Fritsen. Utstyr som nå er i bruk i det eksisterende reservoaret under Shetlandsgruppen, vil trekkes ut og tas i bruk på det nye kalksteins-reservoaret.

– Du kan si at produksjonen på gamle Gullfaks blir noe utsatt, i påvente av at man tapper Shettlandsgruppen, forklarer geologen.

– Dette er vel gode nyheter?

– Ja. Dette er et prosjekt vi har fulgt opp siden 2015 og det er et reservoar Oljedirektoratet har hatt et bestemt fokus på. Det er et godt eksempel på at man kan produser på et litt vanskelig reservoar. Reservoaret ligger i tett, hard kalkstein, og man må ha litt oppsprekking for å få utvunnet oljen, forklarer hun.

– Det å injisere vann i kalkreservoar er jo kjent fra både Ekofisk og Valhall-feltet. Men på Shetlandsgruppen er kalksteinen tettere. Om injisert vann ville bli sugd opp i denne bergarten og fortrenge oljen der, slik at den kunne utvinnes, var lenge usikkert, sier hun. Nå har nye horisontale brønner vist at det er mulig.

Oljedirektoratet mener den nye kunnskapen vil være nyttig også på andre felt. Direktoratet jobber med en kartleggingsstudie som viser at det er store tilstedeværende ressurser i slike tette reservoar på norsk sokkel. Shetland/Lista-prosjektet viser at det mulig å få ut slike ressurser.

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå