Eplemannen som erobret verden

Eplemannen som erobret verden
Apples styreformann og tidligere toppsjef Steve Jobs døde onsdag 5. oktober, 56 år gammel. Bilde: Reuters

Mannen som blant annet ga oss iPod, iPhone og sist ut, iPad, døde onsdag, 56 år gammel. Han kjempet mot en sjelden kreftsykdom og hadde også andre helseproblemer.

Mac-tilhengere har i årevis trykket Jobs til sitt bryst. Men selv svorne Mac-hatere har de siste årene latt seg begeistre av smarte iPhone og den brukervennlige «padda».

Les også:

Adoptert

Steven Paul Jobs ble født i San Francisco i 1955. Faren var syrer, mens moren var fra USA. Foreldrene var unge studenter da Steven ble født, og han ble adoptert bort kun noen måneder gammel.

Han vokste opp hos sine adoptivforeldre i byen Mountain View i California. Som tenåring fikk han seg kvelds- og sommerjobb i en Hewlett-Packard-filial i Pao Alto. Der møtte han dataprogrammereren Steve Wozniak, som han senere grunnla Apple med.

Etter videregående dro den da 17 år gamle Jobs til Portland i delstaten Oregon, hvor han studerte på Reed College. Selv om han droppet ut av studiene etter bare ett semester, fortsatte han å følge enkelte forelesninger. Han sov på gulvet hos venner og livnærte seg med å pante tomflasker.

Etter to år i Portland dro Jobs tilbake til California i 1974. Han var svært interessert i data, og sammen med gamlekompisen Wozniak vanket han i en dataklubb. Etter hvert fikk han seg jobb som tekniker hos videospillprodusenten Atari.

Apple

I 1976, i en alder av 21 år, grunnla Jobs selskapet Apple sammen med Wozniak og Ronald Wayne. Selskapet produserte både datamaskiner og programvare, men slet med å hevde seg mot konkurrentene IBM og Microsoft.

I 1984 ble den første Macintosh-en lansert. Den ble godt mottatt, men solgte dårlig på grunn av høy pris. Apples økonomiske situasjon ble ikke bedre.

Utad framsto Steve Jobs som en karismatisk og driftig leder, men blant flere av sine ansatte ble han sett på som en egenrådig, eksentrisk og vanskelig sjef. Han hadde også store samarbeidsproblemer med styreleder John Scully, og i 1985 forlot Jobs Apple og dannet selskapet NeXT Inc.

Suksessmaskin

Ett år senere kjøpte han seg inn i animasjonsfilmselskapet Pixar, der han satt på 50,1 prosent av aksjene inntil Disney kjøpte opp selskapet i 2006.

I 1996 kjøpte Apple NeXT Inc., og Steve Jobs var dermed tilbake i selskapet han hadde grunnlagt 20 år tidligere. I løpet av det neste tiåret forvandlet Jobs Apple til en suksessmaskin. Med økt satsing på design og brukervennlighet kapret han sakte, men sikkert nye markedsandeler fra konkurrentene.

Og med nyvinninger som iPhone og iPad tronet Jobs de siste årene helt på IT-toppen. Apple er i dag et av verdens største børsnoterte selskaper.

Steve Jobs var også en familiemann. I 1991 giftet han seg med Laurene Powell, og sammen fikk de sønnene Reed og døtrene Eirin og Eve. Jobs hadde også datteren Lisa, født i 1978, fra et tidligere forhold.

Les mer om: