IKT

Eple med Intelkjerne

10. juni 2005 - 07:59

Det at Apple nå kommer over i Intel-leiren, er litt av en seier for prosessorkjempen.

Apple er i dag mer kjent for sin design på Mac og iPod, men innledet i sin til utviklingen innen personlige datamaskiner. IBMs PC var nærmeste et selvforsvar mot Apple II, som kom på markedet fire år tidligere. Så kom Macintosh og en ny revolusjon var i gang.

Likevel brukte aldri Apple de samme prosessorene som PC-leverandørene. De satset i stedet på Motorola og IBM.30 års utviklingsgren over

I de siste årene ble det stadig mer tydelig at ytelsesgapet mellom prosessorene Apple benyttet, og produktene fra Intel og AMD, ble stadig større. Mye større produksjonsvolum ga både mer ytelse og lavere pris.

Fra 2. kvartal neste år er en nesten 30 års utviklingsgren over, og Apple tar i bruk Pentium. I løpet av 2007 skal alle produktene fra små bærbare til servere, være over på den nye prosessorplattformen.

Sneak preview

Apple har allerede utviklingsverktøyene klare, og på Developers Forum som nylig ble avholdt i San Francisco, viste Steve Jobs frem en Mac med Intelprosessor.

Selskapet har også utviklet programvare som gjør at det skal gå an å kjøre gamle programmer på den nye plattformen, før de skrives om i ny versjon.

Apple har tidligere klart dette da de skiftet fra Motorolas 68030 prosessor til PowerPC i første halvdel av 90-tallet. I tillegg klarte de å bytte til et helt annet operativsystem når de for tre år siden lanserte Unix-baserete OS X.

– Dette er spennende, er den knappe kommentaren Apples direktør i Norge Arne Odden ønsker å komme med til Teknisk Ukeblad.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.