IKT

Enromt trådløsmarked

TREKKPLASTER: Over 300 ZigBee-spesialister fra hele verden var samlet i Oslo nylig og kunne høre Bob Metcalfes åpningsforedrag.
TREKKPLASTER: Over 300 ZigBee-spesialister fra hele verden var samlet i Oslo nylig og kunne høre Bob Metcalfes åpningsforedrag. Bilde: Finn Halvorsen
Finn Halvorsen
22. juni 2005 - 15:42

Metcalfe sitter selv i styret til en av norske Chipcons konkurrenter. Han beroliger Chipcon, som er stor på ZigBee-markedet.

– Chipcon trenger ikke forsøke å kvele konkurrentene Ember og Freescale – og vice versa. Markedet er enormt. Det er plass til alle, sier Metcalfe, som mener at ZigBee-standarden vil få sitt fulle gjennombrudd i løpet av inneværende år.

Over 300 eksperter på trådløs teknologi som sverger til ZigBee-standarden, var samlet i Oslo nylig. Ett av trekkplastrene var Bob Metcalfe, mest kjent for Ethernet.

ZigBee Open House har tidligere vært arrangert på ulike steder i USA, i Seoul og en gang i Berlin. Dette er andre gang konferansen legges til Europa, og deltagerantallet er det nest største i konferansens historie.

Det er ikke tilfeldig at Oslo ble valgt. Chipcon AS er en av pådriverne i ZigBee Alliance, som står som arrangør. Alliansen har allerede over 160 medlemmer, og tallet stiger fra uke til uke.Stolt vertskap

Chipcon, som utvikler radiobrikker for trådløs kommunikasjon, var vertskap ved ZigBee-arrangementet i Oslo.

- Vi er svært stolte over at konferansen har blitt lagt til Oslo. Denne konferansen vil helt klart sette Oslo og Chipcon på det teknologiske verdenskartet, sier administrerende direktør Geir Førre i Chipcon.

Arrangementet er åpent for alle og samlet ZigBee-produsenter, leverandører og brukere fra hele verden.Bluetooth-alternativ

- For bare få år siden var Bluetooth det store samtaleemnet. Med et langt bredere bruksområde og lavere strømforbruk vil ZigBee sette standarden for trådløs kommunikasjon innen smarte hjem, bygningsautomasjon og i industriproduksjon på samme måte som Bluetooth gjorde det for trådløs kommunikasjon med mobiltelefonen, sier Førre.

Chipcon har allerede levert over en million ZigBee-brikker. Omsetningen står foreløpig likevel bare for fire prosent av selskapets omsetning.

- Men potensialet er svært stort, sier Førre.Trekkplaster

Blant trekkplastrene på konferansen fant man Bob Metcalfe, mannen bak Ethernet og grunnlegger av 3Com. Den Harvard- og MIT-utdannede teknologilegenden skrev på 90-tallet en svært populær spalte i teknologitidsskriftet InfoWorld og jobber nå med venture-prosjekter innen høyteknologi.

Han sitter i dag som styreformann i Ember Corporation, en av Chipcons hovedkonkurrenter på ZigBee-markedet. Han oppfordret i sitt innlegg aktørene i bransjen til samarbeid for fremme av standarden og for best mulig informasjon overfor kundene.

- Because confused customers don’t buy very much, som han formulerte seg. – Chipcon kan ta det med ro i forhold til konkrrentene så lenge markedet for ZigBee er så stort, sier Metcalfe.

Det ventes blant annet at en asiatisk mobiltelefonprodusent vil komme med ZigBee-funksjonalitet i juli. Bluetooth har så langt vært enerådende i dette markedet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.