ENERGI

Enovatøren

8. nov. 2001 - 20:18

– Det går da ikke an å ha på alt dette lyset. Når dere sover! Forskrekkelsen kom til uttrykk da Arnstads svenske ektemann Iwar, tidligere leder av svenske Centerungdommen, første gang besøkte hennes barndomshjem.

Vi har mye å lære av svenskene når det gjelder energivaner. Vi nordmenn tar ting for gitt. Tilgangen til rike vannkraftressurser har gjort at vi ikke har følt incitamentene til å redusere energibruken. Jeg tror dessuten kjernekraftdebatten har hatt en bevisstgjørende effekt på svenskene.

17. september inntok Eli Arnstad sjefsstolen i det nye statsforetaket Enova SF i Trondheim. Fra nyttår starter arbeidet med å få oss til å bruke mindre energi, samtidig som mer av den energien vi bruker, skal komme fra fornybare energikilder.

– Jeg føler meg privilegert. Det er kjempespennende å få være med å utforme rammene for fremtidens energibruk i Norge, sier den energiske 39-åringen.

Cand.mag’en med statsvitenskap, økonomi og administrasjon i fagkretsen, har en mangfoldig karriere bak seg. Til Enova kom hun fra jobben som daglig leder i Stjørdal Næringsforum. Tidligere har hun vært direktør for Stiklestad Nasjonale Kultursenter og drevet arealplanlegging i Trollhättan i Sverige, hvor hun, ektemannen og deres tre barn bodde i fem år.

For tiden leser den snakkesalige nordtrønderen seg opp på energifronten. – Jeg er nok valgt til denne jobben på grunnlag av min leder- og kommunikasjonserfaring, snarere enn min energikunnskap.

Hennes interesse for energi- og miljøspørsmål har imidlertid alltid vært stor, og har blant annet kommet til uttrykk gjennom aktive år i Senterungdommen.

Stjørdalsjenta så dagens lys syv minutter før sin noe bedre kjente tvillingsøster Marit, olje- og energiministeren i den forrige Bondevikregjeringen.

Odelsjenta med mann og barn har tatt over gården i Stjørdal kommune nord for trønderhovedstaden, men mor og Marit bor like ved. Trioen har et sterkt fellesskap, etter at faren så altfor tidlig døde da Arnstadjentene var 18 år gamle. Jorda på gården ble forpaktet bort til naboen. Det har den vært siden:

– Men vi stiller felles volleyballag i grendeturneringen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.