KRAFT

Enova-millioner til jærsk biogass

Jannicke Nilsen
23. aug. 2007 - 14:33

Enova har gitt tilsagn om 4,6 millioner kroner til et større biogassanlegg i Mekjarvik, Stavanger. Et tilsvarende prosjekt i Hå er enda nærmere realisering.

Grønnvaskes

Det er nå så godt som sikkert at planene om et betydelig utvidet og oppgradert biogassanlegg til rundt 26 millioner kroner ved Sentralrenseanlegget Nord-Jæren (SNJ) blir realisert, opplyser Leif Nesse, administrerende direktør i IVAR (Interkommunalt vann-, avløps- og renovasjonsverk) til Stavanger Aftenblad.

Planen går ut på å spytte biogassen inn i Lyses gassnett, slik at prosjektet bidrar til å grønnvaske naturgassen som strømmer ut til kunder i Jærregionen fra Rogass.

Første trinn

Dagens biogass-anlegg i Mekjarvik produserer en energimengde på rundt 10,5 GWh fra utråtning av avløpsslam fra renseanlegget. Gassen brukes i hovedsak til slamtørking og oppvarming av bygninger.

Prosjektet i Mekjarvik er, ifølge avisen, trolig bare første trinn i en betydelig biogass-utbygging i Jærregionen, basert på råstoff fra avløpsslam, biologisk avfall fra næringsmiddelindustri, fiskeribedrifter, dagligvareforretninger - og ikke minst husdyrgjødsel.

Større planer

I samarbeide med Felleskjøpet Rogaland Agder, Hå kommune og Statoil og lokale bondelag går IVAR nå videre med planene for et anlegg til 30-40 millioner kroner og en produksjon på opptil 30 GWh i Hå. Også denne biogassen kan bli distribuert via Lyses gassnett, ifølge avisen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.