SAMFERDSEL

Enormt kvikkleireskred stenger E6 nær Göteborg: – Så trær falle og bakken gli bort

Et skred på flere hundre meter i diameter gjør at E6 er stengt nord for Göteborg. Flere kjøretøy er rammet, og tre personer er skadd.

E6 ved Stenungsund er stengt i begge retninger etter at vedvarende regn har forårsaket et stort synkehull som flere personbiler og en buss kjørte i. Tre personer skal være skadd.
E6 ved Stenungsund er stengt i begge retninger etter at vedvarende regn har forårsaket et stort synkehull som flere personbiler og en buss kjørte i. Tre personer skal være skadd. Foto: Adam Ihse/TT/NTB
23. sep. 2023 - 10:00

Nødetatene ble varslet om hendelsen ved Stenungsund klokka 1.45 natt til lørdag. Store mengder regn skal ha ført til skredet. Ambulanser og andre nødetater er på stedet.

– Tre skadde er fraktet til sykehus, opplyser vakthavende befal Fredrik Flyberg i politiet til nyhetsbyrået TT.

Til SVT sier han at personene har fått «mindre bruddskader» og at det så langt ikke er opplysninger om at noen er alvorlig skadd.

– Et område på flere hundre meter i alle retninger er rammet, opplyser Niclas Fogelqvist, vaktleder for redningstjenesten i Stor-Göteborg.

Ferja Vestrefjord som passerer ferja Tomrefjord på Moldefjorden.
Les også

Enighet i meklingen – ingen fergestreik

250 meter i diameter

E6 er stengt både i nordgående og sørgående retning, og i tillegg er en sidevei rammet. Et ukjent antall biler og en buss har havnet i synkehullet, ifølge redningslederen.

– Veien er helt stengt i begge retninger og vil være det i lang tid, sier Lidia Bradaric, alarm- og kontrolloperatør ved redningstjenesten i Stor-Göteborg til TT lørdag morgen.

Ifølge Aftonbladet ble hullet ved 3-tiden anslått å være opp mot 250 meter i diameter. Det kan også ha gått ras andre steder på veistrekningen.

Et dronebilde fra stedet viser at veien har fått store skader. De største ødeleggelsene ser ut til å ha skjedd i nærheten av en bensinstasjon, der en stor sprekk går over landskapet. Flere lastebiler i området har fått skader og står på skakke.

Også bygninger i nærheter fått skader, men det skal ikke dreie seg om boliger. Aftonbladet skriver at en hamburgerrestaurant er rammet.

– Glad jeg står her uskadd

Michail Romanescu var en av flere sjåfører som sto parkert med lastebiler i området da raset gikk natt til lørdag.

– Plutselig så jeg hvordan asfalten begynte å slå sprekker. Da var det bare å legge på flukt. Jeg er bare glad for at jeg står her uskadd, sier han til Dagens Nyheter.

Romanescu sier hengeren er skadd, og at lastebilen ikke kan kjøres. En kollega av ham sier til DN at han våknet og kjente hvordan alt rørte seg rundt ham.

– Jeg så trær falle og bakken liksom bare gli bort. Hamburgerrestauranten er helt ødelagt, huset er flyttet sikkert fem meter, sier han.

En tredje sjåfør, Uladzislau Miklash, sier til P4 Vest at han våknet da lastebilen hans begynte å gli ned i et hull.

24 arbeidere er evakuert fra tunnelen som står i brann i industrianlegg på Alnabru.
Les også

24 evakuert etter tunnelbrann – vanskelig slukkearbeid

– Området utsatt for skred

Håkon Heyerdahl, geotekniker og avdelingsleder i Norges geotekniske institutt, sier til VG at det er et større kvikkleireskred som har gått ved Stenungsund.

– Det er et større område som har flyttet seg. Dette er et stort kvikkleireskred. Det er heller ikke det første kvikkleireskredet som har gått i området. Området er ganske utsatt for skred, sier han.

Redningstjenesten opplyser at flere ras ikke kan utelukkes, og folk bes holde seg vekk fra området.

Vil påvirke trafikken lenge

Ifølge politiet ventes hendelsen å få «enorme» konsekvenser for trafikken i lang tid framover.

– Trafikverket regner med omfattende og tidkrevende arbeid. Vi håper at vi kan få en klarere oversikt når det blir lysere ute, sier Bengt Olsson, pressesjef i Trafikverket, til TT på morgenkvisten.

Trafikken blir foreløpig omdirigert langs vei 650.

Tidspunkt for planlagt gjenåpning av gamle og nye E6 ved Stenungsund i Sverige, som ble rammet av kvikkleireskred 23. september i 2023, er høsten 2024.
Les også

Sverige: Tre pågrepet etter kvikkleireskred

 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.