NETTARKIV

– Enormt behov for boliger i Oslo

Trond Gram
9. jan. 2009 - 14:08

– Vi har leid ut og inngått kontrakter på alt av næringsbygg, med unntak av ett kontorbygg på ca. 17000 kvadratmeter, forteller Paul Lødøen, administrerende direktør Oslo S utvikling AS (OSU), selskapet som står bak den mye omtalte Barcode-rekken, som markedsføres som Operakvarteret.

Stor interesse

– Vi har allerede boliger under bygging, men ikke tatt endelig stilling til når vi skal starte byggingen av den resterende boligmassen. Operakvarteret er et sentralt område og vi opplever stor interesse fra potensielle kjøpere, legger han til.

Totalt skal OSU AS bygge rundt 200.000 kvadratmeter BTA eiendomsmasse i Operakvarteret. Av dette er 160.000 kvadratmeter næringseiendom, mens det øvrige består av handels- og serveringsarealer og 450 boliger.

Selskapet skal totalt bygge rundt 350.000 kvadratmeter i Bjørvika. I tillegg kommer arealer under bakken på rundt 100.000 kvadrat.

– Markedet svinger

– At deler av byggmarkedet nå har stoppet helt opp, og flere store aktører har stoppet sine prosjekter, er selvsagt bekymringsfullt, men påvirker ikke virksomheten til OSU, sier Lødøen.

– Jeg vet at dette markedet svinger opp og ned. Det er et enormt behov for boliger i Oslo. Nå er vi i en bølgedal, men den kommer vi opp av igjen. Vi har ikke trykket på ja-knappet når det gjelder vår resterende boligbygging ennå, men vi regner med at vi kommer i gang når markedet igjen etterspør boliger som før, sier han videre.

– Det er klart at også vi merker at det har skjedd noe veldig spesielt i finans- og kredittmarkedet, men finans- og byggekostnader vil alltid svinge, legger direktør for marked og utvikling Thor E. Thoeneie til.

Burde bygget mer

OSU-sjefene mener det burde blitt bygget mer i Bjørvika og andre sentrale områder i Oslo. Hele reguleringsplanen for Bjørvika er på 800 mål og har en utnyttelsesgrad på 135 prosent. På Aker Brygge er til sammenligning rundt 300 prosent av arealet utnyttet.

– Bare 40 prosent av tomtene i Bjørvika skal bygges ut. 40 prosent blir parker, resten blir gater, plasser, almenninger og så videre, forteller Thoeneie.

Så langt er det planlagt utbygginger til en kostnad på til sammen mellom 30 og 40 milliarder kroner i Bjørvika. Åtte av disse er operaen og senketunnelen.

Thoneie og Lødøen tror fort kostnadene kan øke ytterligere innen alle prosjektene er realisert.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.