KLIMA

Enorme klimautslipp fra vulkanen

ASKE OG GASS: Det er ikke bare aske som spys ut fra vulkanen under Eyafjallajökull, også store mengder klimagasser kastes ut.
ASKE OG GASS: Det er ikke bare aske som spys ut fra vulkanen under Eyafjallajökull, også store mengder klimagasser kastes ut. Bilde: Reuters
20. apr. 2010 - 13:10

Vulkanen under isbreen Eyjafjallajökull på Island spyr ut mer klimagasser enn all industri og trafikk i hele Norge.

Det går fram av beregninger gjort på bakgrunn av opplysninger om tidligere utbrudd i det samme området på Island.

Dersom sammensetningen av gasser er den samme denne gangen, så fører utbruddet til utslipp av rundt 150.000 tonn CO2 hver eneste dag, sier Colin Macpherson ved universitet i Durham i Storbritannia til nyhetsbyrået AFP.

Det er mer enn de daglige menneskeskapte klimautslippene fra hele Norge.

Bremser flyutslipp

Macpherson understreker at anslaget er omtrentlig, og Patrick Allard fra Instituttet for global fysikk i Paris mener det riktige tallet kan være så høyt som 300.000 tonn.

Uansett ser det ut til at vulkanen, som har ført til kaos i flytrafikken over store deler av Europa, har større utslipp av CO2 enn mange av verdens land.

Til tross for dette blir det ikke nødvendigvis riktig å stemple vulkanen som en klimaversting. Samtidig som utslippene fra vulkankraterne er enorme, har flyforbudet over store deler av Nord-Europa ført til en brå nedgang i CO2-utslippene fra luftfartsnæringen.

En vanlig dag uten askeskyer slipper flytrafikken i Europa ut 440.000 tonn klimagasser. Selv om ikke nedgangen nå er like stor, bidrar den til å veie opp for CO2-en som spys opp av vulkanen under Eyjafjallajökullen.

Liten påvirkning

Ifølge Statistisk sentralbyrå tilsvarte Norges utslipp av klimagasser 54 millioner tonn CO2 i 2008. I gjennomsnitt blir det 148.000 tonn hver eneste dag, omtrent like mye som det laveste anslaget for vulkanutslippet fra Island.

Selv om utbruddet sender voldsomme mengder klimagasser opp i atmosfæren, er ikke utslippet stort nok til at vulkanen på egen hånd vil ha en merkbar effekt på jordas klima.

– Det har ingen betydning sammenlignet med de samlede menneskeskapte utslippene, sier Kjetil Tørseth ved Norsk institutt for luftforskning til AFP.

Skygger for solen

I tillegg til at vulkaner slipper ut CO2 og kan få betydning for samferdsel og andre deler av samfunnet, kan store utbrudd påvirke klimaet på en tredje måte: Ved å slippe ut så mye aske og svovel at solstrålene bremses på sin vei gjennom atomsfæren.

Ved enkelte tidligere utbrudd har asken blitt spredt rundt hele kloden. Effekten kan minne om en gigantisk, global solbrille, og etter et stort vulkanutbrudd på Filippinene i 1991 sank temperaturen på jorda med en halv grad det neste året.

Denne effekten er det likevel lite trolig at vi vil oppleve nå – rett og slett fordi vulkanen under Eyjafjallajökull ikke sender nok aske høyt nok opp i atmosfæren. (©NTB)

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.