MOTOR

Enorme innsparinger på kollektivøkning

Danskene kan spare totalt rundt 70 milliarder kroner om halvparten av trafikken går kollektivt i 2030, ifølge en ny analyse.
Danskene kan spare totalt rundt 70 milliarder kroner om halvparten av trafikken går kollektivt i 2030, ifølge en ny analyse. Bilde: Colourbox
Stein Jarle Olsen
8. nov. 2007 - 07:10

Færre trafikkuhell, mindre luftforurensning og lavere slitasje på veiene er blant faktorene som kan spare samfunnet for 70 milliarder kroner innen 2030, ifølge en analyse gjort av den danske organisasjonen Handel, Transport og Service (HTS).

Halvparten kollektivt

Forutsetningen er at halvparten av den danske trafikken foregår i tog, t-bane og busser i 2030, skriver danske Ingeniøren.

I tillegg kan 25 milliarder spares på utgifter til veibygging, fordi det da rett og slett ikke vil være behov for så mange nye veier.

For eksempel vil en storstilt kollektivutbygging fjerne behovet for en foresporet motorvei i utkanten av København som har en kostnadsramme på over 100 millioner kroner per kilometer.

Høyere utslipp

CO 2-utslippene vil fortsatt ligge på et nivå høyere enn i dag, men kollektivsatsingen kan fjerne 85 % av den forespeilede økningen, ifølge analysen.

Beregningene bygger på tall fra Transport- og Energiministeriet og en fremskriving av den nåværende trafikkveksten på rundt 2,2 % årlig.

Dette vil gi en trafikkmengde som i 2030 er nesten 70 % høyere enn i dag, og i analysen er det brukt en metode hvor kollektivtrafikken gradvis overtar frem til 2030.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.