KRAFT

Enoksen: – Opp til selskapene å skaffe energi

Kraftlinjer
Kraftlinjer Bilde: Terje S. Knudsen/Hydro

Landsdelen går mot en vinter med kraftmangel, men lite har skjedd for å skaffe ny, permanent energiforsyning til landsdelen.

To mobile gasskraftverk skal bygges på ilandføringsstedene Tjeldbergodden og Nyhamna i Møre og Romsdal for å stå i beredskap dersom det skulle bli en prekær situasjon.

Som hamburger

På JazzGass-konferansen i Molde tirsdag sa Enoksen at alle vil ha kraft, men man vil ikke ha kraftlinjer, heller ikke vindmøller og mange vil ikke ha gasskraftverk.

– Det er nesten som Per Olaf Lundteigen sa det en gang: Hamburger skal de ha, men blod tåler de ikke å se, sa Enoksen.

Enoksen sier til NTB at det ikke først og fremst er regjeringens ansvar å komme i gang med gasskraftproduksjon i landsdelen.

– Vi stiller opp, men det er opp til selskapene å komme videre, sier Enoksen.

Lønnsomt?

Det er fortsatt ikke utbygd en kilowattime gasskraft her i landet. Manglende lønnsomhet i prosjektene er en viktig årsak til dette.

Enoksen viser til at det er allerede gitt konsesjon til Industrikraft Midt-Norge for et gasskraftverk på Skogn, Statoil har fått energikonsesjon for et gasskraftverk på Tjeldbergodden og Industrikraft Møre har inne en konsesjonssøknad for et gasskraftverk i Elnesvågen ved Molde.

Daglig leder i Industrikraft Møre, Alf Reistad, sier til NTB at i et samfunnsregnskap vil en utbygging av gasskraftverk være lønnsomt. Han viser til at det nå brukes 2 milliarder kroner til utbygging av mobile gasskraftverk, som er en kriseløsning.

I tillegg kan det bli brukt flere milliarder kroner til å bygge nye og kontroversielle overføringslinjer, som kunne ha vært unngått om man i stedet satset på bygging av permanente gasskraftverk. (©NTB)

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.