ENERGI

Enøk uten investering

8. juni 2001 - 12:20

Det er den norske enmannsbedriften Jan Grosch AS som har ideen: De har utviklet et kontrollsystem for is- og snøsmelting på utendørsarealer som baserer seg på både lokale værmeldinger såvel som konvensjonell temperatur- og fuktighetsmålere.

Bare i år er systemet benyttet på 17 anlegg på til sammen 4100 kvadratmeter, med en gjennomsnittlig energibesparelse på 56 prosent. Det betyr 188 kilowattimer pr. kavdratmeter, eller i årsgjennomsnitt 84,50 kroner pr. kvadratmeter. Oslo Energi Enøk, som implementerte systemet i fjor på fortauet utenfor sine lokaler i Oslo, oppnådde en besparelse på hele 86 prosent.

Det spesielle med produktet som Grosch tilbyr, er at han tar på seg alle investeringer for kunden. Motytelsen er at de får 60 prosent av kostnadsreduksjonen. Det vil si at Oslo Energi Enøk oppnådde en reell besparelse på 34 prosent i sitt anlegg.

– Besparelsen er reell nok, men det var i forhold til et altfor gammeldags anlegg der varmekablene sto på hele tiden, sier energirådgiver Kjell Ansthen Jemtland hos Oslo Energi Enøk. Han understreker at de opplever det som uproblematisk at Grosch har overtatt driften og administreringen av anlegget.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.