NYHETSBREV

ENØK-eksperter har ulik oppskrift

Begge bygninger hadde offisiell åpning samme dag, 15. mai.

Datamaskin-modellert fasade i resirkulert aluminium for å holde solenergien ute, men slippe inn naturlig lys, uten bruk av persienner som trenger vedlikehold hos Schneider.
Datamaskin-modellert fasade i resirkulert aluminium for å holde solenergien ute, men slippe inn naturlig lys, uten bruk av persienner som trenger vedlikehold hos Schneider.
15. mai 2014 - 23:03

Selskapenes nye hovedkontorer i Oslo er velfylt med avansert automatiseringsteknologi, fra sine respektive porteføljer.

Les: Hotellets energiforbruk styres delvis av bookingssystemet

Teknologi vs arkitektur

Siemens har dratt det lengst. Det har tekniske løsninger på alle utfordringer, i et bygg som fra utsiden ser konvensjonelt ut, spesielt sammenlignet med Schneiders sølvfugl på Ryen.

Det franske selskapet har latt arkitekten få mye større spillerom, med skreddersøm av utvendig fasade for balanse mellom fast solskjerming og tilgang av naturlig lys. Der Siemens har gått for styrbare persienner for å holde solstrålene ute ved behov, stiller Schneider med skreddersydd fasade. Arkitekt Lund Hagem Architects har gått grundig til verks. Fasaden er modellert mot solen bevegelser gjennom døgnet. Mot øst og vest, hvor solen står lavt uansett årstid, er det mer skjerming enn mot nord- og sydsiden.

Les: Schneider lanserer nytt byggautomatiseringssystem for sømløs integrasjon med omverdenen

Minimalt med mekanikk

Selv om bygningen har et stykke igjen før den matcher Guggenheim-museet i Bilbao, fremstår den som et kunstverk med sine aluminiumsplater, delvis perforert, i forskjellige vinkler, buer og former.

De lærde vil sikkert strides om hva som best, på kort og lang sikt. Schneiders motivasjon er lavest mulige driftskostnader med best mulig arbeidsmiljø. Bortfall av motoriserte persienner skal redusere vedlikeholdsbehovet.

Når kampen om solskjermingen er over, er de tekniske løsningene ganske like. Begge er i toppklasse i energieffektivitet, men målt på litt forskjellig måte. Siemens har estimert at energiforbruket skal være 83 kWh per kvadratmeter. Grensen for klasse A er 84 kWh på kvadratmeter. Scheider stiller med solceller på taket, og kan levere energi til nettet, men vil måle før de skryter av energiforbruket. Begge bygg har energibrønner, Siemens 19, Schneider 32.

Les: Siemens slipper ny versjon av byggautomatiseringssystemet Desigo

Feltbusskavalkade

Varme, ventilasjon og lys er behovsstyrt begge steder. Siemens har blant annet installert trådløse Enocean temperaturfølere. De som får naturlig lys har integrerte solcellepaneler som lader batteriet, andre trenger batteribytte etter noen år. Displayene utenfor konferanserommene skifter farge etter tilgjengelighet, og er integrert med Outlook for møtebooking. Men du kan også gjøre impulsreservasjon rett fra panelet utenfor rommet.

Begge anleggene har fråtset i feltbusser, for å kunne vise kunder at alt er mulig. Dali lysstyring, KNX og Bacnet, det er bare å velge. Schneider kjører sitt flunkende nye byggautomatiseringssystem (hold deg fast) SmartStruxure StruxureWare Building Operation, som kjører en trelags hardware-arkitektur, altså PC-basert toppsystem, distribuerte automatiseringsservere (Automation Servers) eller kontrollere, og diverse undersystemer nederst i hierarkiet. Det støtter såkalte Web Services (webtjenester). Systemet er i dag koblet til en firetimers værmeldingstjeneste fra yr.no, som er av parameterne for temperaturstyringen. Siemens planlegger implementering av en tilsvarende løsning.

Hos Siemens er det Desigo byggautomatiseringssystem som styrer. Det fikk Frost & Sullivans europeiske Market Leadership Award i 2013.

Les: Rica Bakklandet Hotell blir klasse A ved hjelp av avansert driftskontroll

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.