KRAFT

– Enøk bør gi skattelette

SKATTELETTE: ¿ Dette er et tiltak vi mener vil generere samfunnsøkonomiske nytte som langt overstiger forventede reduserte avgiftsinntekter, sier Tore Strandskog, næringspolitisk direktør i Norsk Teknologi
SKATTELETTE: ¿ Dette er et tiltak vi mener vil generere samfunnsøkonomiske nytte som langt overstiger forventede reduserte avgiftsinntekter, sier Tore Strandskog, næringspolitisk direktør i Norsk Teknologi Bilde: Joachim Seehusen
Mona Sprenger
3. mars 2011 - 11:17

Norsk Teknologi ber i brev til finansministeren om at regjeringen innfører skattefradrag for energieffektivisering i husholdninger og boligselskaper i Statsbudsjettet 2012.

– Dette er et tiltak vi mener vil generere samfunnsøkonomiske nytte som langt overstiger forventede reduserte avgiftsinntekter, sier Tore Strandskog, næringspolitisk direktør i Norsk Teknologi i en pressemelding.

Les også:

– Raskt utløsende effekt

Norsk Teknologis anbefaling om innføring av et såkalt EnergiFunn er basert på erfaringer med tilsvarende ordninger i Sverige og USA.

– Disse viser at skattefradragsordninger raskt kan etableres, krever minimum av offentlig saksbehandlingstid, og har en raskt utløsende effekt. Vi foreslår at EnergiFUNN skal gjelde dokumenterte arbeidskostnader påløpt over et år, og at arbeidet må være utført og betalt, forklarer Strandskog.

Forutsigbar

Norsk Teknologi mener at skattereduksjonen bør være på 50 prosent av dokumenterte arbeidskostnader, oppad begrenset årlig til kr 50.000,- per husholdning.

Skattereduksjonen skal ikke kunne overstige den inntekt man sitter igjen med etter at andre skattefradrag er gjort.

– EnergiFunn vil medføre at investeringer i energieffektiviseringstiltak utløser en økonomisk kompensasjon som er forutsigbar for forbrukeren.

Ikke tilstrekkelig

Norsk Teknologi mener at dagens virkemiddel er langt fra tilstrekkelig.

– Skjerpede energikrav til nybygg og rehabiliteringer vil riktignok sikre en energieffektiv bygningsmasse på sikt, men som Arnstad-utvalget påpekte i sin sluttrapport om energieffektivisering av bygg utgjør eksisterende bygningsmasse 80 prosent av potensialet for energieffektivisering frem mot 2020, sier Strandskog.

Svensk ordning

Han viser til at Sverige etablerte en tilsvarende ordning allerede på begynnelsen av 90-tallet.

– Dette var da primært et motkonjunkturtiltak for å møte krisen som herjet i svensk bygg- og anleggsbransje.

Ordningen kalles i Sverige for ROT-fradrag (Rehabilitering, Ombygging, Tilbygg), og varte frem til 2004, før den ble gjeninnført i forbindelse med Finanskrisen i 2008-09.

– Evalueringer viser at ordningen kostet den svenske staten 850 millioner svenske kroner i tapte avgiftsinntekter. Det svenske analyseselskapet Industrifakta har imidlertid beregnet statens inntekter fra ordningen til ca. 3 milliarder svenske kroner i økt merverdiavgift, arbeidsgiveravgift og inntektsskatt, sier direktøren i Norsk Teknologi.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.