IKT

Enklere skrivebord

I alle år har vi hørt at tynne klienter er det som skal avløse PC-en uten at det har skjedd.

Oracles toppsjef Larry Ellison, som ikke er kjent for sitt kjærlige forholdt til Microsoft, har forgjeves presset på en utvikling. Nå får han støtte fra europeisk markedssjef Steven Yeo i Wyse.

- Situasjonen har endret seg kraftig. I løpet av de siste atten månedene har salget doblet seg, og det fortsetter å øke, på tross av de dårlige tidene i IT-bransjen. De dårlige tidene har faktisk vært en katalysator for dette salget, sier Yeo.

Trange IT-budsjetter gjør at bedriftene ser seg om etter måter å spare penger på. I Norge har Aetat kjøpt 1400 terminaler siden mai, og mange kommuner gjør det samme.

Billig

I følge Yeo bidrar tynne klienter til tynne utgifter på flere måter. I noen tilfeller er det mulig å spare 60 prosent av IT-budsjettet ved å sende PC-ene til de evige jaktmarker.

Når serveren overtar det meste av arbeidet, er det mye penger å spare på maskinvare. Utgiftene til programvare går også ned, delvis fordi det blir enklere å holde oversikt over programvarelisenser. Når datakraften samles i serveren, synker også arbeidet med administrasjon og brukerstøtte.

Den billigste tynne klienten til Wyse koster 3500 kroner. Det er en liten boks som du kobler til Ethernet og til skjermen, og som kjører en innebygget Windows CE operativsystem. Enklere blir det neppe. Det brukeren ser på sin egen skjerm, er det programmet som i virkeligheten kjører på serveren.

Tynne klienter finnes i flere størrelser, fra de mest anorektiske til de litt mer velfødde utgavene. Wyse selger også modeller med innbygget Windows XP som også kan ha en lokal harddisk.

- Bedriftene tar datasikkerhet på alvor. Det er et godt argument for å droppe PC-en. En tynn terminal uten noen bevegelige deler, er så å si immun overfor virus siden den ikke har noe sted hvor slike programmer kan fungere, sier Yeo. Det er mye enklere å forsvare en eller flere servere enn et utall PC-er, som alle er forskjellige ut.

Bra for de fleste

Selv om Yeo brenner for tynne klienter, mener han enkelte brukergrupper har mer å spare på en slik IT-struktur enn andre.

- Dette er ideelt for organisasjoner med lav brukertetthet, slik som en butikkjede, sier han. På samme måte er det med organisasjoner med mange ulike brukere, slik som Internett-kafeer og sykehus, og i bedrifter som stadig endrer data og applikasjoner. Brukere som har mye kostbare og sensitive data har også stor nytte av at data ikke lagres lokalt.

Yeo mener at åtti prosent av alle brukere bør gå over til tynne klienter. Unntakene er de som trenger mye lokal datakraft, slik som DAK/DAP-operatører, illustratører og de som spiller dataspill. - Dessverre er PC-en blitt et slags statussymbol for mange. Vi burde ha samme forhold til den som til telefonen. Den er bare et verktøy, og det skal koste så lite som mulig.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.