IKT

Enklere DAK-systemer

Knut StrømKnut StrømKnut Strøm
15. mars 2004 - 10:28

Boston: - Brukerne av dagens tredimensjonale konstruksjonssystemer trenger fortsatt mye opplæring og det kreves mye for å holde kunnskapene ved like, hevder John McEleney, toppsjef i SolidWorks. Han poengterer at dette ikke bare gjelder SolidWorks, men alle systemer på markedet.

- Vårt system er til og med lettere både å lære og bruke enn mange andre, men vi har fremdeles mye å hente, understreker McEleney. Han lover en del forbedringer i SolidWorks 2005 som blir lansert til sommeren.

Mange brukere

Nylig passerte selskapet 300.000 lisenser. Texas Instrument kjøpte den siste. De bruker systemet ikke bare for å utvikle nye produkter, men også som verktøy til å lage eget produksjonsutstyr.

- Å nå 300.000 brukere er litt av en milepæl for oss. Det betyr at vi har økt vår installerte base med 100.000 lisenser de siste 16 måneder, sier McEleney. Neste mål er 500.000 million lisenser. - Passerer vi en million, vil vi være nummer en innen vårt område. Når dette skjer vil jeg ikke spå om, sier han.

Konsolidering

SolidWorks-sjefen tror at det blir mer konsolidering i bransjen i årene framover. Toppen av markedet vil domineres av Catia og Unigraphis. Innen mellomområdet av 3D programvare for mekanisk konstruksjon tror han at kampen vil stå mellom Autodesk og SolidWorks.

- Globalisering er et viktig stikkord for våre kunder. Utplassering av både konstruksjonsarbeid og produksjon kan ikke stoppes. De som konkurrerer må investere i teknologi og vi som teknologileverandør må følge opp. Det finnes ikke noe annet valg, sier han.

McEleny viser til at dimensjonsdrevet modellering har fungert bra i snart 15 år. - Spørsmålet er om det finnes bedre måter å gjøre dette på. Uten tvil er det behov for innovasjon og nye gjennombrudd. Vi har nye ting i siktet, men nærmere detaljer er det for tidlig å uttale seg mer om, sier han.

En av grunnene til framgangen for SolidWorks kommer av analyseprogrammet CosmosXpress som er integrert i konstruksjonsprogrammet, hevder McEleny:

- Virtuell testing av digitale prototyper er fremtiden. CosmosXpress er en lettutgave av CosmosWorks som er den "tunge" utgaven for analyse av konstruksjoner. Målet er å få inn analyse som en del av konstruksjonsarbeidet.

Undervisning sentralt

SolidWorks har en klar strategi om å være til stede på undervisningssektoren. - Dette gir stor oppmerksomhet og er en investering for framtiden, understreker McEleny. Å dele ut programmet gratis er ikke et alternativ. - Vi er klar over at undervisningsinstitusjoner ikke kan betale full pris. Derfor tar vi noe betalt og det vi får inn bruker vi på opplæring av de som underviser, sier han.

Like før jul anskaffet det tekniske universitetet i Tampere mer enn 300 lisenser av SolidWorks for å bruke det i undervisningen. Universitetet er det nest største innen ingeniørfag i Finland. SolidWorks blir hovedprogrammet for opplæring av studenter i 3D maskinkonstruksjon. Hver lisens inkluderer også analyseprogrammet Cosmos.

Dobler betatestere

Når kommende versjon SolidWorks 2005 kommer på markedet til sommeren, vil minst 6000 brukere ha testet programmet for å redusere antall feil i programmet. Dette er nesten en dobling av antall testere som ble brukt før lanseringen av SolidWorks 2004 i september i fjor.

Da SolidWorks 2003 ble lansert, ble den testet av 300 brukere. Oppgangen til 3600 betatestere førte til et fall på 28 prosent på feil hos brukerne. Men tallet bør også sees i lys av at SolidWorks 2004 inneholdt 30 prosent mer kodelinjer. Nye metoder vil gjøre det lettere å rette opp feilene de 6000 betatesterne finner på 2005-versjonen.

- Overgang fra 3D til 2D! Det er det kjappe svaret fra McEleny gir på spørsmålet om hva som vil være den store nyheten i 2005-versjonen.

- Men merk deg retningen, legger han til. Dette betyr at det blir mulig å automatisere tegningsproduksjonen enda mer.

Nye funksjoner gjør det enklere å lage isometriske tegninger ut fra 3D modellen. Målsetting skjer automatisk og det genereres automatiske kappelister. Også CosmosWorks 2005 får en del nye analysemuligheter. Dermed kan man både gjøre falltester og ikkelineær analyse av materialer som plastikk og gummi.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.