NYHETSBREV

Enklere byggautomatisering med standardisering

Vil ha klart ansvar for ITB og imøteser ny standard for prøvedrift av ITB.

11. juni 2015 - 01:51

Ny ITB-standard

En standard for prøvedrift av integrerte tekniske bygningsinstallasjoner, prNS 6450, var på høring 17. april.

Både Wiger og Mogstad har tro på at denne vil gjøre det lettere.

– I dag finnes det ingen standard for hva som ligger i innkjøringsfasen, sier Mogstad.

Sammen med NS 3935:2011 – ITB, tror de to at den nye standarden for prøvedrift danner et godt grunnlag for å lykkes med moderne og avansert byggautomatisering. ITB-standarden ble første gang publisert i 2005, den ble sist revidert i 2011.

– Ja, ITB-standarden er et godt utgangspunkt for en god prosess og vellykket byggautomatisering, sier Wiger.

Lier: – Vi har kjørt prosjekter der vi har brukt identiske spesifikasjoner og samme entreprisemodell. Likevel har vi fått to forskjellige resultater.

Håvard O. Wiger, daglig leder i Itech AS, snakker om byggautomatisering, som nå får stadig økende oppmerksomhet i bygge­næringen.

Itech AS tilbyr ingeniørtjenester innenfor den tekniske delen av bygge- og anleggsvirksomheten med vekt på blant annet prosjekt- og prosjekteringsledelse, prosjektkoordinering, premissformulering og anleggsdokumentasjon, FDVU-instrukser og tilstandsrapporter.

Les om: Automatisering av bygg er ikke lett

Involvering er viktig

Automatisering treffer ham, sammen med prosjektleder Nils Mogstad fra Veidekke, på en byggeplass i Lier kommune. Veidekke skal føre opp et nytt og avansert sykehjem, med mye byggautomatisering.

Også Mogstad forteller om blandede erfaringer. Veidekke har latt automatisering gå både til VVS-entreprenøren og til elektroentreprenøren. Der var det ingen systematiske forskjeller å skue. Derimot mener Mogstad at de som tar seg av automatiseringen må få hele ansvaret for den biten.

– Der automatikerne overlater kab­lingen til elektrikeren blir det ikke bra.

Itech har ansvaret for teknisk prosjekteringsledelse på sykehjemsprosjektet. Det betyr at de følger hele prosjektet og ser til at testing og igangkjøring skjer riktig.

– Hvis vi får tilgang til sluttbruker på et tidlig stadium blir gjerne resultatet bra, sier Wiger.

Mogstad sier seg enig, og mener tidlig involvering av sluttbruker er et viktig stikkord for å få byggautomatisering til å fungere optimalt.

Nils Mogstad, prosjektleder Veidekke (tv) Håvard O. Wiger, daglig leder Itech AS
Nils Mogstad, prosjektleder Veidekke (tv) Håvard O. Wiger, daglig leder Itech AS

ITB-ansvarlig

I forrige utgave av Automatisering fortalte både byggherrene Statsbygg og Aspelin Ramm, samt leverandøren Schneider Electric at det ikke var lett å få byggautomatisering til å virke som det skal. Ett av punktene som kom frem var at enkelte brukere ønsket å lesse på alt som tenkes kunne.

Les artiklene her: Byggautomatisering til besvær

og her: Vil ha egne entrepriser for automatisering

– I de tilfellene der det er moderate ønsker fra sluttbruker går det som oftest godt, men for dem som vil ha alt går det oftere galt, bekrefter Wiger.

Begge er krystallklare på at det må finnes en person som er ansvarlig for integrerte tekniske bygningsinstallasjoner fra starten og til bygget er ferdig overlevert og alle justeringer er gjort. Denne funksjonen må være ivaretatt av en som har dette som dedikert ansvarsområde.

– Vi ser ofte at når RIE (rådgivende ingeniør elektro, red.anm.) tar denne jobben går det ikke bra. Jeg har ikke sett det fungere på noen prosjekter. Hvis RIE skal ta ITB-ansvaret så kommer de i en rollekonflikt der de skal kontrollere både seg selv og andre, sier Wiger.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.