DOKTORGRADER

Enklere analyse av multivariable data

Sivilingeniør Martin Høy (29) fra Moss har beskrevet ulike teknikker for å modellere data med mange variabler (multivariable data) i doktoravhandlingen sin ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet NTNU.

Ettersom for eksempel online-målinger i industriprosesser og multivariabel instrumentering er blitt mer vanlig, har mengden av data som må analyseres økt enormt; derfor er det nødvendig å gjøre avanserte modelleringsteknikker tilgjengelige for ikke-statistikere på en enkel og forståelig måte.

Høys arbeid gjør dette enklere, fordi metodene som presenteres er svært generelle.

Ved å lære bare én metode, kan brukerne derfor løse de aller fleste arbeidsoppgaver innen data-analyse. Mange av metodene som er utviklet i arbeidet er allerede tatt i bruk i kommersiell programvare, og det er planer om å ta i bruk ta flere av dem .

Avhandlingen har tittelen «Building simple, reliable and relevant multivariate data-analysis tools / Utvikling av enkle, pålitelige og relevante multivariable data-analyseverktøy».

Arbeidet er utført ved Institutt for kjemi, NTNU, med professor Harald Martens som veileder. Arbeidet er finansiert av Norges forskningsråd og Norsk Hydro ASA, Forskningssenteret Porsgrunn.

Martin Høy er sivilingeniør (1996) fra Fakultet for kjemi og biologi, NTNU. Han er ansatt som leder for serverseksjonen ved Meteorologisk Institutt.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.