IT

– Enkelt å omgå EUs datadirektiv

Direktør Torgeir Waterhouse i IKT-Norge mener at EUs datalagringsdirektiv blir enkelt å omgå.
Direktør Torgeir Waterhouse i IKT-Norge mener at EUs datalagringsdirektiv blir enkelt å omgå. Bilde: Espen Zachariassen
31. mai 2010 - 07:23

Direktør Torgeir Waterhouse i IKT-Norge mener at EUs datalagringsdirektiv blir så enkelt å omgå at det kun vil ramme «dumme» kriminelle.

Nesten meningsløst

– De som er litt smarte, og jeg vil tro at det vil innbefatte de som står bak organisert kriminalitet og terrorhandlinger, vil unngå at deres kommunikasjon blir registrert, sier Waterhouse til Aftenposten.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Han sier at mulighetene til å gjemme seg er så store at direktivet nesten er meningsløst sammenlignet med intensjonen, som er å avdekke organisert kriminalitet.

Falske IP-adresser

Som eksempel på hvordan man lett kan skjule sine spor, sier Waterhouse at man svært enkelt kan skaffe seg en falsk IP-adresse via flere tilbydere på internett. Han vet også at flere av disse ikke vil gi politiet innsyn dersom de ber om informasjon om hvem som har bedt om å få opprettet en falsk IP-adresse.

Assisterende Kripos-sjef Ketil Haukaas mener at direktivet vil være nyttig i kampen mot kriminelle, og sier blant annet at erfaring tilsier at de færreste forsøker å skjule eller manipulere sine spor. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.