NYHETER_BYGG

Enkel sensor avslører fukt og mugg

Veslemøy NestvoldVeslemøy NestvoldVeslemøy NestvoldVeslemøy Nestvold
12. apr. 2002 - 14:34

En svensk fuktsensor måler fukt i materialer på en enkel måte. Sensoren lages enten av tøy eller papir og endrer farge når den blir våt. Produktet kommer på markedet i sommer, ifølge Ny Teknik. Kanskje kan problemer med mugg i bygg som gjør både hus og mennesker syke, være en saga blott?

Verstingen fukt

Fukt er et stort problem i byggesektoren. I våt isolering eller treverk og i fuktig betong som stenges inne, vokser både mugg og bakterier godt og fort. Fukt setter også i gang kjemiske reaksjoner mellom belegg, lim og betong. De kjemiske og biologiske reaksjonenen slipper ut gasser som gir store helsebesvær for mennesker og dyr. Symptomene er tretthet, hodepine, tett nese og hals, astma og eksem.

Verdens helseorganisasjon (WHO) regner med at mellom 10 og 30 prosent av alle bygninger i den vestlige verden har problemer knyttet til fukt og mugg. I Storbritannia antas så mye som halvparten av alle nybygg eller ombygde hus å være syke. Problemet er heller ikke ukjent i Norge, og inneklimaekspert Gaute Flatheim har lenge kjempet for å få byggebransjen til å innse problemet og gjøre noe med byggeprosessen. TV-programmet Brennpunkt viste et versting-eksempel på bygging og salg av en ny enebolig i Asker kommune som bygningstekniske eksperter mener bør saneres på grunn av fukt, mugg og dårlige byggearbeider.

Mange anvendelser

Sensoren som er på størrelse med et frimerke, kan enkelt plasseres på et byggelement og følges nøye med tanke på fukt. Sensoren av papir eller tøy dyppes i et fargebad og en spesiell saltblanding som trekker til seg vann. Når vanninnholdet blir for høyt, endres fargen og den fuktskadde bygningsdelen kan skiftes ut før den gjør skade på innemiljøet ellers.

Sensoren skal nå testes ut i det skandalepregede utbyggingsprosjektet Hammarby sjøstad i Sverige. Der skal sensoren testes på ulike materialer for å se om den fungerer overalt. Sensoren skal også måles mot elektroniske fuktmålere som koster flere tusen per måleenhet.

Dersom alt går etter planen, skal den patentsøkte Alfasensoren som den kalles ut i markedet på sensommeren. Det blir laget tre varianter: en for det profesjonelle byggemarkedet, en for legemiddelindustrien og en for villaeiere til privat bruk.

Fargen som indikerer fukt kan fås i flere varianter i forhold til materialet den tester. Det samme kan tidsskalaen som viser hvor lenge det har vært fukt på måleplassen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.