OLJE OG GASS

Enighet om delelinjen

27. apr. 2010 - 11:59

Norge og Russland har blitt enige om et kompromiss om delelinjen i Barentshavet. Dermed er en mer enn 40 år gammel grensetvist løst.

Den endelige avtalen kan være undertegnet i løpet av året, antydet president Dmitrij Medvedev ifølge statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

– Dette er en historisk dag for våre to land, sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) på en felles pressekonferanse med Russlands president Dmitrij Medvedev tirsdag formiddag. Deretter kunngjorde han at løsningen på den gamle konflikten nå endelig er i havn, bortsett fra noen tekniske detaljer.

– Vi er blitt enige om det viktigste uløste spørsmålet mellom de to landene, som vi har forhandlet om i 40 år, sa Stoltenberg.

Europeisk utvikling

Den russiske presidenten takket Stoltenberg for produktive, moderne og åpne forhandlinger.

– Jeg er helt overbevist om at denne avtalen vil være en veldig positiv faktor for utviklingen av europeiske forhold, uttalte Medvedev under den felles pressekonferansen med Stoltenberg.

Like deler

Det omstridte havområdet deles i to omtrent like store deler. Til sammen er området på rundt 175.000 kvadratkilometer, et område som både inneholder store fiskeforekomster og trolig rike petroleumsforekomster.

– Denne løsningen handler om mye mer enn en grenselinje under havet, den handler om å utvikle et godt naboskap. Den vil forene mye mer enn den vil skille, og den blir ei bru til samarbeid, sier Stoltenberg (Ap). Han understreker at avtalen er god og balansert, og at den vil tjene begge landene.

Det gjenstår fortsatt noe arbeid før den kan undertegnes og legges fram for nasjonalforsamlingene i begge land. Men tirsdag ettermiddag undertegner de to en felleserklæring om delelinjen.

Folkeretten

Løsningen skal også omfatte bestemmelser om samarbeid på fiskeri- og petroleumssektoren. Norge og Russland ønsker å videreføre og styrke samarbeidet om forvaltningen av livet i havet.

– Også for å håndtere andre spørsmål som trygg skipsfart, oljevern og redningsarbeid er dette viktig. Alt dette kan nå skje innenfor folkeretten, sier Stoltenberg.

Partene legger opp til detaljerte regler og prosedyrer som skal sikre en ansvarlig forvaltning av petroleumsressursene i tilfeller der en enkelt olje- eller gassforekomst skulle strekke seg over avgrensningslinjen.

Twitrer

– En avklart grenselinje åpner helt nye perspektiver for samarbeid i nord, om ressurser, næringsliv, arbeidsplasser og folk-til-folk samarbeid på tvers av vår felles grense. Ikke minst for våre befolkninger i nord er det en historisk dag, slår den norske statsministeren fast.

Utenriksministeren Jonas Gahr Støre (Ap) tok seg tid til en kommentar på Twitter innimellom slagene.

– Dette har så langt vært en god dag på jobben, slo Støre fast. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.