INDUSTRI

Norsk Industri enige med både Fellesforbundet og Parat

Partene har blitt enige om lønnstillegg som gir en total ramme på 5,2 prosent lønnsøkning etter mekling gjennom helgen.

Partene i frontfagsoppgjøret har kommet til enighet. Her er riksmekler Mats Wilhelm Ruland (foran) fulgt av Fellesforbundets leder Jørn Eggum og fung. administrerende direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri tidligere i forhandlingene.
Partene i frontfagsoppgjøret har kommet til enighet. Her er riksmekler Mats Wilhelm Ruland (foran) fulgt av Fellesforbundets leder Jørn Eggum og fung. administrerende direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri tidligere i forhandlingene. Foto: NTB
7. apr. 2024 - 19:39

Etter å ha meklet nesten et døgn på overtid, er det enighet mellom Fellesforbundet og Norsk Industri i frontfaget. Dermed unngår man storstreik til uka.

– Dette er en stor seier, sier forbundsleder Jørn Eggum i Fellesforbundet.

Fellesforbundet melder at oppgjøret har resultert i solid lønnsøkning og en storstilt etter- og videreutdanningsreform.

Den samlede rammen er på 5,2 prosent. Det tilsier økt kjøpekraft på 1,1 prosent, hvis anslaget til Teknisk beregningsutvalg for prisveksten slår til. TBU har anslått prisvekst på 4,1 prosent i år.

– Vi har avtalt et høyt sentralt tillegg, et ekstra tillegg for de med lav inntekt og en særlig økning til våre folk som jobber offshore. Dette blir et lønnsoppgjør som merkes i lommeboka til våre medlemmer, sier Eggum.

Norsk Industri: Krevende

– Dette har vært et dyrt og vanskelig oppgjør. Vi brukte lang tid, men når riksmekleren til slutt la fram en skisse vi kunne leve med, så valgte vi å akseptere den for å unngå å sende våre medlemmer ut i en storstreik, sier fungerende leder Knut E. Sunde i Norsk Industri.

Han påpeker at det i årets frontfagsoppgjør lå mange krav på bordet. Et av disse har vært kravet om en etter- og videreutdanningsreform samt Fellesforbundets krav om seriøsitet.

– Dette har vært svært krevende temaer som vi har brukt mye tid på. Godt hjulpet av Riksmekleren kom vi heldigvis fram til et resultat vi kan leve med, sier Sunde.

Eggum er stolt

Frontfagsoppgjøret gjelder konkurranseutsatt industri, og resultatet her danner en norm som bortimot hele det organiserte arbeidslivet respekterer og følger.

– Jeg er stolt over at vi nå leverer et resultat som vil bidra til å løfte arbeidsfolk i Norge, etter tre år med reallønnsnedgang. Dette er også et rettferdig lønnsoppgjør, hvor lavtlønte løftes og vi sørger for mindre forskjeller, sier Jørn Eggum.

Et av Fellesforbundets hovedkrav i oppgjøret var en etter- og videreutdanningsreform for fagarbeidere. Det har partene blitt enige om, og regjeringen vil bidra aktivt for å få på plass en slik reform.

Støre: – Betyr økt kjøpekraft 

At Fellesforbundet og Norsk Industri kom til enighet i meklingen i frontfaget, innebærer at folks hverdagsøkonomi blir bedre, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

– Det er gledelig at partene er blitt enige. Dette viser at den norske modellen fungerer. Dette er et ansvarlig oppgjør som vil bety økt kjøpekraft og bedre hverdagsøkonomi for folk. Det understreker at vi nærmer oss et vendepunkt i økonomien der folk kan få bedre råd, sier Støre i en pressemelding.

Han sier det er gledelig at partene er opptatt av kompetanse.

– Det viser at å legge til rette for livslang læring, blant annet gjennom etter- og videreutdanning, er en felles interesse for partene i arbeidslivet, regjeringen og for norsk økonomi som helhet, sier statsministeren.

Enighet mellom Parat og Norsk Industri

Parat og Norsk Industri ble også sent søndag kveld enige i meklingen, og en streik ble dermed unngått. Oppgjøret gir en ramme på 5,2 prosent.

Det er også enighet om et sentralt tillegg til alle på 7 kroner. I tillegg gis det økte tillegg og et særskilt lavlønnstillegg. Partene ble også enige om en løsning for videreutdanning.

– Forhandlingene og nå mekling med Norsk Industri har gitt oss et lønnsoppgjør som bidrar til å sikre våre medlemmer lønnsvekst. Ingen av oss har kontroll på fremtidig prisvekst, men alt tilsier at medlemmer og ansatte gjennom dette oppgjøret får en lønnsvekst som er høyere en prisveksten, sier Parats forhandlingsleder Kjell Morten Aune.

YS-leder Hans-Erik Skjæggerud fastslår at Parat oppnådde et godt resultat for sine medlemmer.

– Når YS-forbundet Parat og Fellesforbundet i LO nå har kommet til enighet med Norsk Industri, gir det en god ramme for de forhandlingene som følger utover våren, selv om resultatet herfra verken skal være gulv eller tak i de andre tariffområdene, påpeker han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.