BYGG

Enighet i meklingen for byggeindustrien

Partene i byggeindustrien har kommet til enighet i meklingen. Fellesforbundet er strålende fornøyd, men NHO sier oppgjøret blir dyrt for mange bedrifter.

Fellesforbundets sier de har innfridd kravet om økt kjøpekraft. Her er forbundsleder Jørn Eggum.
Fellesforbundets sier de har innfridd kravet om økt kjøpekraft. Her er forbundsleder Jørn Eggum. Foto: NTB
13. apr. 2024 - 08:50

– Det eneste positive er at vi unngikk konflikt, men jeg er svært bekymret for hvordan bedriftene der ute skal kunne håndtere dette, sier NHO Byggenæringens forhandlingsleder Siri Bergh i en pressemelding.

De har blitt enige om et generelt tillegg på 7 kroner per time. Minstelønnssatsene økes med 9 kroner per time, og fagarbeidere samt skiftarbeidere gis et ekstra tillegg på 1 krone i timen. Oppgjøret er innenfor rammen av frontfaget på 5,2 prosent.

Økt kjøpekraft

Partene kom til enighet to timer og 40 minutter etter meklingsfristen gikk ut midnatt natt til lørdag. Om meklingen ikke hadde ført fram, kunne 5739 av Fellesforbundets medlemmer ha blitt tatt ut i streik.

Fellesforbundets forhandlingsleder Hege Espe sier de har innfridd kravet om økt kjøpekraft.

– I dette oppgjøret har medlemmene våre vært entydige: Det er økt kjøpekraft som har vært viktigst for dem. Det har vi nå innfridd gjennom et historisk lønnstillegg og en solid heving av minstelønnssatsene. Dette vil merkes i lommeboken til våre medlemmer, sier Espe.

Krevende bakteppe

Det blir ikke storstreik i byggebransjen.
Les også

Unngår storstreik

Årets tariffoppgjør har hatt et krevende bakteppe. Det er lite aktivitet i bransjen, og stadig meldes det om konkurser og oppsigelser blant bedrifter i næringen.

– Resultatet fra frontfag-meklingen har gjort det ekstremt krevende å komme fram til et resultat som er økonomisk bærekraftig for byggeindustrien i den situasjonen som næringen befinner seg i. Derfor har dette blitt et dyrt oppgjør, sier NHOs Bergh.

Fellesforbundet og NHO Byggenæringen kom i havn med en annen mekling, byggfagsmeklingen, onsdag formiddag. Da ble en storstreik unngått blant over 16.000 ansatte i 900 bedrifter.

Leting etter overlevende i landsbyen Yambali i Papua Ny-Guinea søndag
Les også

Papua New Guinea: Over 2000 begravd under jordmasser

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.