NETTARKIV

Engelsk kontra norsk skole

11. aug. 2000 - 02:24

Den tallmessige sammenligningen er ukorrekt fordi Moen opererer med ett år mer skolegang enn det som er obligatorisk. Engelske skolebarn begynner på skolen det året de fyller fem og avslutter evt. 6th Form når de er 18, dvs. 13 års skolegang, mot Moens 14 år.

Videre ser det ut til at han regner inn selvstudium i det engelske universitetsstudiet, mens han ikke gjør det for siviling.-studiet.

Når det gjelder innholdet i utdanningen, er jeg ikke uten videre villig til å si at tidligere spesialisering er et gode, noe Moen ser ut til å antyde. Engelsk 6th. Form, som er toårig, gjennomføres med normalt bare tre fag. Unntaksvis kan en velge fire fag. Det er f.eks. fullt mulig (og vanlig) å velge fysikk, matematikk og kjemi, slik at man gjennomfører engelsk videregående uten historie, engelsk eller fremmedspråk. Dette opplegget har vært kritisert, og det ser ut til at det nå blir endret slik at man kan velge flere fag og få noe av den bredden som det gis på en norsk videregående skole. Når det gjelder nivået på 6th. Form, kan det sies at norske elever som kommer fra norsk ungdomsskole, generelt ikke har noen problemer med å gå rett inn på engelsk 6th. Form, selv om de, ifølge Moen, skulle ha færre skoletimer bak seg.

En fornøyelig tradisjon man ellers skal være oppmerksom på er at alle som tar bachelorgrad fra University of Cambridge, automatisk også tildeles mastergrad etter en viss tid, uten ekstra studietid. En mastergrad fra Cambridge er derfor ikke sammenlignbar med mastergrader fra andre universitet i England. I tillegg, vær også obs. på at skolesystemet i Skottland ikke er likt skolesystemet i England.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.