KRAFT

Energitopp: Rike må kutte 80 prosent CO2

IEA mener at de rike land må redusere utslipp fra transportsektoren for å nå målet om en halvering av klimautslipp innen 2050.
IEA mener at de rike land må redusere utslipp fra transportsektoren for å nå målet om en halvering av klimautslipp innen 2050. Bilde: Colourbox.com
Tommy Rudihagen
7. feb. 2008 - 10:26

Neil Hirst vil ta hensyn til at fattige land trenger energi.

– Kun utslipp fra transport kan godtas dersom en skal komme til målene om å halvere utslippet av klimagasser innen 2050, sa Hirst til forsamlingen under Energiuka 2008 som foregår akkurat nå i Oslo.

Rapport

Hirsts konklusjonen bygger på IEA sin egen analyse "Energy Technology Perspectives 2008".

Hirst begrunner påstanden med veksten i fattige lands energibruk.

Vanskelige kutt

– Skal vi nå målet om halvering av utslipp globalt, må de rike landene kutte med 80-90 %. De mest kostbare og vanskelige reduksjonene er innen transport, noe som betyr at det lille utslipp de rike landene kan tåle sannsynligvis vil komme fra denne sektoren.

Han hevder derfor at det i praksis betyr at det ikke skal komme utslipp fra energisektoren.

Norsk lederolle

Energy Technology Perspectives konkluderer med at de billigste utslippskutt kommer fra energieffektivisering i sluttbrukerområdet, kombinert med utslippsreduksjoner i energisektoren.

Ved siden av de mest fokuserte områdene som fornybar energi og CO 2-rensing, mente Hirst at Norge kan ta en pionérrolle innen energieffektive bygninger samt innen energieffektiv transport.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.