FORUM

Energipolitikk og husholdninger

ENERGI Da myndighetene for noen år siden opphevet de lokale kraftleverandørenes monopolstilling, trodde vi alle at vi skulle få billigere strøm pga. økt konkurranse.

Sammen med mange andre benyttet jeg meg av muligheten og har vel byttet kraftleverandør en par, tre ganger siden det hele startet – uten at jeg har følelsen av å ha spart mye penger.

Den viktigste effekten jeg oppnådde var å få et «vanntett» skille mellom nettleie og strømkostnad. Og som diagrammet viser, så er det nettleien som har stått for prisøkningen de siste fem årene. (Tallene som er beregnet ut fra et forbruk på 20 til 30 000 KWh pr år kan dokumenteres). Prisen på strøm er riktig nok nå på vei over nivået under krisevinteren 2002/2003, men oppsiktsvekkende er det at nettleien i det samme tidsrommet har gått opp 300 %!

Dette viser at også denne politikken slo ut feil og som jeg spår også nåværende regjerings satsing på energitiltak vil gjøre.

Skal satsingen på pelletskaminer ha noen innvirkning på strømforbruket i Norge, må vi opp i et helt urealistisk antall kaminer. Sparer vi ca 7000 KWh pr husstand, må vi oppi ca en halv million pelletskaminer i Norge for å erstatte et middels gasskraftverk. Det hele blir enda mer urealistisk når vi vet at dette vil medføre en total investering på ca 15 milliarder kroner.

Dette blir en kostbar måte å erstatte gasskraftverk på selv om staten lar husstandene ta regningen.

Et positivt trekk i satsingen er at statsråden også kan gi tilskudd til en effektiv energistyring i boligene. Han bør foreløpig la det bli med det, glemme satsingen på vindkraft og forsere prosjektene som bygger på kjent gasskraftteknologi. Og at man i disse prosjektene hele tiden har med muligheten for en framtidig CO2- behandling er en selvfølgelighet.

Jan B.Rønhaug

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.