KRAFT

Energioptimalisering gir milliongevinst

WEB-STYRT: Ståle Syversen (til høyre) fra SRO sammarbeider med Thomas Thorstensen fra ISS Energi om et web-basert, intelligent ventilasjonssystem som gir store energibesparelser. Her i lokalene til Nordea Liv på Lilleaker i Oslo.
WEB-STYRT: Ståle Syversen (til høyre) fra SRO sammarbeider med Thomas Thorstensen fra ISS Energi om et web-basert, intelligent ventilasjonssystem som gir store energibesparelser. Her i lokalene til Nordea Liv på Lilleaker i Oslo. Bilde: Truls Tunmo
Truls Tunmo
2. juni 2010 - 07:35

Det reduserte strømforbruket er et resultat av et godt samarbeid mellom systemintegratøren SRO, eiendomsforvalter og ISS Energi.

– I løpet av 2000-tallet har mye endret seg om hva som er viktige elementer for private og offentlige byggherrer, sier daglig leder i SRO AS, Ståle Syversen.Web-løsning

På Lilleaker i Oslo Vest, eier Nordea Liv AS to bygg som huser en rekke selskaper og leietakere.

– Byggene er oppført på slutten av 90-tallet, og ventilasjonsanleggene som den gang ble installert hadde ingen ”intelligens” for energisparing. Dessuten var dette anlegget designet på en måte som ga brukeren liten mulighet til å forstå logikken i anlegget, sier Syversen.

I 2008 inngikk ISS Energi et samarbeid med SRO (Styring, Regulering og Overvåkning) om å utvikle en effektiv, web-basert automatiseringsløsning som skulle gi brukerne innsikt i anlegget, og som ville føre til en energigevinst for byggeieren.

– Allerede etter første driftsår oppnådde Nordea 1,2 millioner kroner i spart energiforbruk. Det var like mye penger som selve investeringen i det nye anlegget. Nå har vi tunet dette ytterligere slik at Nordea har 1,5 millioner kroner mindre i strømutgifter i året enn før anlegget ble installert, sier Syversen.Samarbeid

Han forklarer at det ikke alene er produktene som er valgt i leveransen som er hovedårsaken til energibesparelsen.

– Den største suksessfaktoren ligger i samarbeidet mellom forvalter, ISS og SRO. I dette tilfellet gir det kunden et resultat som forstås, er enkel å benytte og å videreutvikle, sier Syversen.

Automatiseringsløsningen kan enkelt overvåkes og vedlikeholdes med en PC i samarbeid med SRO. Periferkomponenter som pumper, aktuatorer, ventiler, givere og følere blir beholdt. I tillegg ble tavler med sterkstrøm i stor grad beholdt slik de var.

– Eksisterende undersentraler ble byttet ut med nye undersentraler. I de eksisterende store automatikkskapene sitter i dag bare små undersentraler og distribuerte inn- og utgangsmoduler. Automatikkanlegget overvåkes fra kontoret vårt i Oslo, og vi kan raskt gå inn å vedlikeholde eller gjøre endringer på anlegget etter kundenes behov, sier Syversen.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.