KRAFT

Energimeldingen skal komme i 2015

Det varslet energiminister Tord Lien i Stortinget i går.

Energimeldingen skal legges fram i 2015 og gi forutsigbarhet til energibransjen, sa energiminister Tord Lien (Frp) på Stortinget onsdag.
Energimeldingen skal legges fram i 2015 og gi forutsigbarhet til energibransjen, sa energiminister Tord Lien (Frp) på Stortinget onsdag. Bilde: Bendiksby, Terje
Øyvind LieØyvind LieJournalist
6. feb. 2014 - 08:32

Da de rødgrønne satt ved makten var det mye fram og tilbake om det skulle lages en energimelding eller ikke. Det endte med at energiminister Ola Borten Moe (Sp) skrinla planene i 2012, og heller ville prioritere enkeltsaker.

Avgjørelsen fikk hard medfart av de daværende opposisjonspartiene. I Høyre og Frps regjeringserklæring slås det derfor fast at det skal lages en energimelding.

I Stortingets spørretime i onsdag avslørte energiministeren når energimeldingen planlegges ferdigstilt.

– Regjeringen har en ambisjon og et ønske om å legge fram den meldingen i løpet av 2015, sa energiministeren, sa Lien.

Les også: Ønsker hemmelighold rundt skatteendringer for elsertifikater

Tar seg tid

Det var Rasmus Hansson fra Miljøpartiet De Grønne som stilte spørsmål om når energimeldingen vil komme.

– Jeg setter pris på at opposisjonen i Stortinget er utålmodig. Jeg kunne ha lagt fram en melding på kort tid, men jeg har lyst til å bruke nødvendig tid for å skaffe nødvendig forankring ute blant dem som jobber med dette, slik at vi klarer å få en melding som står, sa Lien.

Han viste til at det er lange ledetider i norsk energibransje.

– Det fordrer at vi som myndigheter sammen med Stortinget gjør jobben vår på en måte som gjør at vi skaffer energibransjen den forutsigbarheten som den bransjen må ha, sa Lien.

Les også: Svenskene vil innføre skattefradrag for «hjemmelaget» strøm

Ønsker langsiktig melding

Leder for klima- og energiarbeid i miljøstiftelsen Bellona, Janne Stene, sier til Teknisk Ukeblad at hun håper regjeringen greier å gjennomføre ambisjonen om å legge fram den lenge etterlengtede meldingen i 2015.

– Det er viktig at regjeringen i meldingen strekker blikket så langt som til 2050. Langsiktige ambisjoner og mål og klare signaler om hvordan veien for å komme dit er tenkt, er helt sentralt for at både energiaktørene og industrien skal kunne begynne tilpasningen, sier hun.

Kommunikasjonsdirektør Eivind Heløe i bransjeorganisasjonen Energi Norge er også opptatt av at meldingen vil gi forutsigbarhet for både kraftbransjen, industrien og samfunnet for øvrig.

– Vi har i flere år vært en pådriver for denne meldingen og er glad for at regjeringen prioriterer dette arbeidet tidlig i perioden, sier han til Teknisk Ukeblad.

Les også: BKK kan tvinges til å selge sentralnettet på billigsalg

– Trenger milepæler

Direktør Øistein Schmidt Galaaen i Norsk vindkraftforening (Norwea) hilser også energimeldingen velkommen.

– En slik overgripende melding er en gylden anledning til å bedre koordineringen av mål og virkemidler på miljø-, klima- og energifeltet og ikke minst levere investeringssikkerhet for perioden etter 2020, sier han.

Avdelingsleder for fornybar energi og bygg i miljøstiftelsen Zero, Einar Wilhelmsen, mener energimeldingen må koble klima- og energipolitikken sammen.

Norsk energipolitikk ender på mange måter i 2020. Da slutter sertifikatsystemet, og da skal kabelen til England være klar. Vi trenger et langsiktig mål, energipolitikken skal stake veien til lavutslippsamfunnet. Og vi trenger milepæler på veien, kontrollstasjoner som skal hjelpe oss å se om vi er på rett vei mot null utslipp i 2050, sier han.

Les også:

Frykter at svenskene har ført Norge bak lyset med ekstremt gode skattefradrag

Så lite har Norge gjort med klimautslippene  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.