NETTARKIV

Energikrise i TU

elkraft

I et intervju i TU nr. 14/02 advarer forskningssjef Petter Støa i Sintef om at "energikrisen ligger latent". Bakgrunnen for denne krisen er at vi nå bruker mer elektrisk energi enn hva vi selv kan produsere i et normalår. Ifølge artikkelen kan løsningen være å øke produksjonen av elkraft.

Dette vitner om en snever forståelse av energi, der nettopp tendensen til å sette likhetstegn mellom elkraft og energi kan tilegnes mye av æren for den situasjonen som beskrives.

Tatt i betraktning at elkraft utgjør bare ca 5 % av vår samlede energiproduksjon, blir det meningsløst å snakke om energikrise. I tillegg til elkraft har vi et mangfold av energiressurser å spille på. Som eksempel kan nevnes: gass, olje, bioenergi, ulike varmepumpeløsninger etc. Utfordringene i dag ligger i å frigjøre elektrisitet fra oppvarming og å ta i bruk den store produksjonen av energi vi har på en hensiktsmessig måte.

I den utstrekning at vi har en energikrise, ligger den etter mitt skjønn i at vi har gjort oss så avhengig av én enkelt energibærer. Denne krisen skyldes mangel på en realistisk energipolitikk og ikke mangel på energi.

Leiv Arne Marhaug

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.