MILJØ

Energikrevende miljødrivstoff

Anders J. Steensen
11. juli 2005 - 07:45

Det kreves for mye energi å fremstille dem. Sats på solceller, vindkraft og brenning av biomasse, anbefaler rapporten.

Professor i Økologi og landbruk, David Pimentel ved Cornell universitet mener at å produsere biodiesel og etanol fra landbruksprodukter koster mer enn det smaker. Begge deler er lite energieffektive.

Cornell-universitet er i dag regnet som USAs fremste institusjon innen miljøforskning. Gjennom et forskningprosjekt sammen med Berkley-universitet, har Pimentel ledet en gruppe som har kommet frem til at å utvikle drivstoff fra planter ikke er bærekraftig.

Det kreves nemlig mer energi fra fossile brensler å produsere miljødrivstoff enn hva som er energiinnholdet i det produserte drivstoffet.

For å lage etanol fra mais kreves 29 prosent mer energi fra fossilt brensel, fra trevirke hele 57 prosent mer.

For biodiesel er forholdene enda verre: For drivstoff fra soyabønner kreves 27 prosent mer energi, mens det fra solsikker kreves hele 118 prosent mer fossil energi enn det brenselet som er resultatet innholder.

– USA har et desperat behov for å finne alternativer til dagens petroleumsdrivstoffer, men å produsere etanol og biodiesel er å går i feil retning. Du bruker mer energi på å produsere disse enn det en får ut ved forbrenning av de samme stoffene, mener Pimentel.

– Å bruke milliarder av dollar på subsidiere disse drivstoffene vil gjøre USA enda mer avhengig av olje og gassimport og forsterke underskuddet i handelsbalansen, sier han

Han anbefaler derimot den amerikanske regjeringen til å satse på å utvikle bedre solceller for elektrisk kraft, vindkraft og forbrenning av biobrensel som halm og trevirke i kraftverk og for fjernvarme.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.