BYGG

Energikrav for bygg uoppnåelige

Joachim Seehusen
8. jan. 2007 - 07:49

Gjennom flere av sine organisasjoner har byggenæringen hevdet at de ikke vil klare å bygge etter de nye energikravene.

Fagansvarlig Lars Myhre hos Mesterhus understreker at advarslene er rettet mot alle aktørene i byggeprosessen, ikke bare de utførende bygningsarbeiderne.

Rådgiver

Den tidligere forskeren i Byggforsk er skeptisk til rollen Sintef Byggforsk har spilt som rådgiver for Statens bygningstekniske etat under utarbeidelsen av forskriftsforslaget.

Han mener de har vært litt lettvinte i sine anbefalinger og ikke tatt inn over seg virkeligheten i næringen da de kom med anbefalingene.Urealistisk

– Når Sintef Byggforsk sier at det skal gå greit for småhus med lekkasjetall 1,5 luftvekslinger per time ved 50 Pa trykkforskjell, vet de ikke helt hva de snakker om, sier Lars Myhre, som selv har en doktorgrad på temaet energibruk i boligmassen.

Et så ambisiøst forskriftsnivå er urealistisk med tanke på at det skal gjelde for alle nye hus som oppføres, mener Myhre.

Ukjent lekkasje

– Vi må huske at dagens forskriftskrav er 4,0 luftvekslinger per time, og at de færreste har målt lekkasjetallet i egne bygg, sier han og fortsetter:

- De har ikke erfaring med hva som kreves for å nå så lave lekkasjetall som 1,5. For mange nye småhus vil man i praksis ikke oppnå et så lavt lekkasjetall, og disse husene vil derfor ikke tilfredsstille de nye energikravene.Byggforsk lover

Det er 800 ark til sammen i Byggforsk-serien. Av disse må 75-80 stykker revideres eller skrives helt om som resultat av nye forskrifter.

– Vi har laget en prioritert liste og innen første kvartal 2007 tar vi sikte på å ha byggdetaljer for de mest vanlige konstruksjonene for småhus klare, lover avdelingssjef Ole Mangor-Jensen ved Sintef Byggforsk.

Han sier at midlertidige forslag kan være aktuelt for enkelte løsninger byggenæringen må ha raskt.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Hjelp!

Mangor-Jensen legger til at dette er et så stort løft at de trenger ekstern hjelp. Noe vil Sintef Byggforsk gjøre selv for så å bruke næringen som høringsinstans.

I andre saker vil de bruke byggmestere, rådgivere og entreprenører for å finne de beste løsningene.

For hele Byggforsk-serien trenger Sintef Byggforsk hele overgangsperioden og vel så det, ifølge Mangor-Jensen.

Evighetsarbeid

– Men det er en dynamisk serie, den blir aldri helt ferdig.

Så langt er det gitt en million kroner fra Kommunal og regionaldepartementet til å lage nye byggdetaljer.

– Det er bare en liten start. Vi har skissert et opplegg på 10 millioner kroner, sier Terje Jacobsen, konstituert administrerende direktør i Sintef Byggforsk..

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.