ARKIVNYHETER

Energigjenvinning billigere enn antatt

Anders J. Steensen
11. okt. 2010 - 09:46

Elkem Thamshavn i Orkanger skal gjenvinne opp til 180 GWh/år, halvere støvutslipp, redusere støy og bedre arbeidsmiljøet. Verket vil dermed forsterke posisjonen som verdens mest energieffektive og miljøvennlige silisiumverk. 180 GWh/år energigjenvinning tilsvarer årlig produksjon fra 1/3 Altakraftverk, 30-50 moderne vindmøller eller årlig strømforbruk til 10-12000 husstander.Langt billigere

– Vi har valgt en løsning som tar utgangspunkt i dagens anlegg samt at vi inkluderer oppgraderinger og nybygging. Det treårige forprosjektet har inkludert FoU-arbeid og mindre utbedringer på dagens anlegg, opplyser adm. direktør Alf Tore Haug ved Elkem Thamshavn.

Ettersom Elkem Thamshavns løsning nå er blitt billigere enn først antatt, er stønadsbeløpet fra Enova redusert fra opprinnelig bevilget 90 mill. kroner til 39 mill. kroner.Ferdig neste år

– Vi er godt fornøyd med styrets beslutning og håper at prosjektet kan bidra til å påvirke andre smelteverk til å gjennomføre tilsvarende energieffektivisering. Energigjenvinning er like verdifullt for globale klimamål som annen ny fornybar energi. Vi håper at Elkem Thamshavn på denne måten kan være en viktig ledestjerne for tilsvarende industri og klimaarbeid generelt, sier Alf Tore Haug i en pressemelding.

Arbeidet påbegynnes umiddelbart, og prosjektet skal fullføres i løpet av høsten 2011.Mye å hente

Elkem har også tidligere gjentatte ganger planlagt energigjenvinningprosjekter ved smelteverket på Thamshavn uten at de har blitt gjennomført. En av årsaken har vært lav kraftpris. Det kan være svært lønnsomt å gjenvinne energien fra smelteverk. Beregninger tidligere viser at det er mulig å hente ut når 140 prosent av tilført elektrisk energi i form av lavtemperatur energi. Årsaken er at en av de viktigste bestandelene i en reduksjonsprosess er koks.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.