KRAFT

Energiforbruket ned i Europa

Anders J. Steensen
17. juni 2009 - 09:59

Asia sto for 87 prosent av veksten i energiforbruket, hvorav Kina alene står for 75 prosent av veksten, mens forbruket sank i Europa og USA.

Usikkert marked

Det kommer fram av BP årlige statistikk for verdens forbruk av energi.

– Det usikkert hvordan markedene vil utvikle seg. Veksten i ikke OECD-land kommer primært i land med store subsidier på energiprisene. Hva det vil si dersom disse subsidiene vil bli redusert som følge av høye råvarepriser på olje og kull, er høyst usikkert, sier Kevin Goodman i BP til Teknisk UkebladOPEC forsterket oljeprisfallet

Kollapsen i verdens økonomien og store variasjoner i oljeprisen, medførte at forbruket av olje gikk ned.

– Fallet i oljeprisen ble sannsynligvis forsterket ved at OPEC-landene (les: Saudi-Arabia) på våren varslet at de vile øke oljeproduksjonen med en million fat dagen. Produksjonsøkningen kom samtidig med at verdensøkonomien og dermed etterspørselen kollapset. Ved at OPEC sammen sa de ville redusere produksjonen med fire millioner fat daglig, mens det reelle ligger på rundt tre millioner, har de klart å få til en stabil oljepris på rundt 70 dollar, sier Goodman.Umulig å spå

Men også en reduksjon i oljeproduksjonen fra ikke-OPEC-land har bidratt til å stabilisere oljeprisene på et relativt høyt nivå.

Bortfallet i oljeproduksjon fra andre enn OPEC-land var på 1,4 prosent, eller 610 000 fat daglig, den største reduksjonen siden 1992.

– Allikevel vil dagens produksjonskapasitet være tilstrekkelig for å tåle økt etterspørsel. Men det er viktig at oljeprisen stabiliserer seg på dagens nivå for at oljeselskapene skal opprettholde en stabilt investeringsnivå i utvinning av olje og gass. Når det gjelder OPEC landene er det vanskelig å forutsi hva som skjer med investeringer, siden disse oljeselskapene oftest er identiske med landenes statlige finanser, sier BP-veteranen.Økt gassforbruk

Den eneste av sektorene inn fossil petroleum som økte i fjor var naturgass. Forbruket økte på verdensbasis med 2,5 prosent.

– Handelen med LNG vokste ikke som ventet. Det skyldes i hovedsak tekniske problemer i rekke LNG-prosjekter verden over. Vi venter en sterk vekst i dette markedet nå. Med innføring av større volumer innen LNG venter vi at naturgass skal vokse sterkt og at gassprisene etter hvert blir globale, sier Goodman.

Han understreker at dette er en global handel.

– I 2008 ble den lengste LNG-frakten noensinne gjennomført ved at det gikk last fra Hammerfest til Tokyo.Kull svir

Størst vekst i forbruket innen fossil energi var det allikevel av kull. Selv om veksttakten ble redusert var den allikevel opp i 3,1 prosent.

Kina har størst forbruk med 43 prosent av verdens kull en vekst i forbruket på hele 6,8 prosent.

Produksjonen av elektrisk kraft fra atomkraft sank med 0,7 prosent. Vannkraft økte med 2,8 prosent. her var veksten størst i Kina med 20,3 prosent.God vekst

Ny fornybar energi har en sterk vekst, med vind på 29,9 prosent mens solenergi vokste med 69 prosent. Men dette er fra lave tall.

Totalt utgjør fornybar energi rundt 1,5 prosent av verden energiforbruk.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.