KRAFT

Energibransjen vil kopiere oljebransjen

Anders J. Steensen
27. juni 2007 - 09:17


Energi og kraftbransjen i Norge er mer fragmentert enn oljebransjen.

Mens det for oljebransjen er flere hundre leverandører og noen få store kunder, er energi – kraftbransjen preget av mange kunder, men kun noen få store leverandører.– Vårt mål er å enes om en samlende forsknings og utviklingsstrategi for energibransjen i Norge. For å komme frem til denne, bruker vi oljebransjen som modell med deres initiativ OG21. Vårt kalles Energi21, forteller leder av styringskomiteen for å utarbeide strategien, forskningsdirektør i Statkraft, Sverre Gotaas.

Bærekraft

Regjeringens utgangspunkt er miljøvennlig og bærekraftig energiproduksjon..

– Vi må ha mer energiproduksjon for Fastlands-Norge, og den skal være bærekraftig. Vi trenger å finne nye produksjonsmetoder som vi kan leve videre med, sier statssekretær Anita Utseth.

Må prioritere

Det finnes mange større og mindre forskningsprogrammer innen energi i Norge.

I tillegg har den rød-grønne regjeringen vedtatt å sette av et fond på 30 milliarder kroner som skal brukes til energiforskning frem til 2020.

– Vi har behov for å fokusere den samlede innsatsen. Hva vi gjør må gjøres synlig for opinionen og politikerne slik at det kan bringe resultater, og ikke bare er et stort sort hull eller pengesluk, sier Gotaas.Trenger mer kraft

– Den politiske målsettingen med å redusere forbruket har vi ikke lykkes med. Realiteten er at forbruket stiger raskere enn vi har planlagt. Vi trenger ny produksjon og nye produksjonsmetoder. Men vi må prioritere områder der vi har naturlige fortrinn som havgående vindturbiner. Vi ønsker en styrket energisektor, sier Anita Utseth.

Hun venter å få den første versjonen av Energi-strategien 5. februar neste år.Vil ha med kraftselskapene

Sjefen for Sintef Energiforskning, Sverre Aam, konstaterer at energiforskningen i Norge er redusert.

– Tidligere ble det innbetalt en avgift fra kraftselskapene til EBL, men dette er falt bort. slik at bedriftene har redusert FOU-innsatsen betydelig. Med den nye strategien håper jeg at energiprodusentene enegasjerer seg noe mer i FOU. I dag er den nesten fraværende sier Aam.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.