NYHETSBREV

Endress+Hauser gir gass på analyse

De ansatte hos den norske distributøren er innlemmet i selskapet.

Gassmålertrioen Koen Roelstraete (salgsdirektør i SpectraSensors), administrerende direktør Tore Sandvoll og distriktssjef for Vestlandet Per Eriksen i Endress+Hauser byr på gassanalyse med TDL-teknologi (Tunable Diode Laser).
Gassmålertrioen Koen Roelstraete (salgsdirektør i SpectraSensors), administrerende direktør Tore Sandvoll og distriktssjef for Vestlandet Per Eriksen i Endress+Hauser byr på gassanalyse med TDL-teknologi (Tunable Diode Laser).
21. mai 2014 - 23:23
Vis mer

Tranby: Fiskal Teknikk i Bergen er en saga blott. Tre av de fire medarbeiderne har meldt overgang til Endress+Hauser, som har doblet antall ansatte i vestlandsbyen.

Les: Gasskromatograf (GC) fra Honeywell måler både hydrogen- og oksygenkomponenter i naturgass

Alternativ til gasskromatograf

Tidligere eier og daglig leder Per Eriksen i Fiskal Teknikk ble med på flyttelasset, selv om det ikke ble flytting i ordets vanlige forstand. Kontorene lå nemlig i samme bygget. Eriksen overtar også stillingen som salgssjef for Vestlandet hos Endress+Hauser.

Spectrasonic ble etablert i 2001, som en spinoff fra NASAs Jet Propulsion Laboratory (JPL), les undersak. Selskapet lager instrumenter for inline gassanalyse, basert på TDL-teknologi (Tunable Diode Laser). Ifølge Eriksen er teknologien et alternativ til blant annet gasskromatografer (GC). Fiskal Teknikk har levert nærmere 25 anlegg i Norge. Det finnes rundt 6500 slike installasjoner globalt.

Les: Analyserigg hos IFE på Kjeller avslører mysterier ved transport av CO2

Raskere sløyfer

Det går spesielt i måling av H2S, CO2 og fuktighet. Eriksen trekker frem at TDL skal være spesielt bra på måling av fuktighet. Sammenlignet med GC er også teknologien vesentlig raskere.

- TDL måler nivået av aktuell gasskomponent kontinuerlig og umiddelbart, sier han.

Det åpner for vesentlig raskere, og i mange tilfeller bedre, reguleringssløyfer der gassanalysatoren er en del av prosesstyringen. Teknologien har flere kort i ermet. Driftskostnadene er normalt lavere enn for eksempel for GC. TDL trenger verken bære- eller kalibreringsgass.

Les: Online gasskromatograf fra AGC Instruments kan også analysere væskestrømmen

Tror på vekst

Adm. dir. Tore Sandvoll i Endress+Hauser forteller at selskapet nå tilbyr de samme løsningene som Fiskal Teknikk gjorde tidligere. Det betyr komplette leveranser av gassanalysesystemer, fra design til installasjon. Systemet kan dekke kjeden fra prøvepunkt, trykkreduksjon, prøvetakning og selve analysatoren, bygget inn i skap.

Endress+Hauser i Skandinavia har også overtatt agenturet for Welker, som produserer utstyr for prøvetaking av olje og gass. Løsningen inngår gjerne i gassanalysesystemene fra Spectrasensors.

Sandvoll har stor tro på en god vekst for Spectrasensors i det norske markedet fremover. Han peker på et langt større markedsapparat, samt egne dedikerte avdelinger for prosjektgjennomføring og service.

Les: Målestasjonens livsforløp stod i sentrum under NFOGMs temadag

Marslanding for måleteknikken

Måleteknikken i Spectrasensors gassanalysatorer, TDL (Tunable Diode Laser), ble utviklet av NASA på 1990-tallet for å undersøke jordsmonnet på planeten Mars. Selskapet ble spunnet ut av romfartsorganisasjonen i 2001, for å tilby industrien rask analyse av spesielt H2S, CO2 og fuktighet.

Spectrasensors, som nå tilhører Endress+Hauser, har levert over 6500 gassanalysatorer globalt. De selger årlig rundt 800 analysatorer. Til sammenligning er markedet for konvensjonelle gasskromatografer fem ganger så stort.

Les: Slik virker gasskromatografen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.