OLJE OG GASS

Endrer navnepolitikken for sokkelen

OLJE, IKKE EVENTYR: Ola Borten Moe mener ikke Harry Potter-navn som Galtvort, Griffing og Smygard bør brukes på store norske oljefunn.
OLJE, IKKE EVENTYR: Ola Borten Moe mener ikke Harry Potter-navn som Galtvort, Griffing og Smygard bør brukes på store norske oljefunn.
Ole K. Helgesen, Maiken ReeOle K. Helgesen, Maiken Ree
5. apr. 2011 - 13:01

HAMMERFEST: På Barentshavkonferansen røpet Borten Moe et element i den kommende oljemeldingen.

– Meldingen vil ha en endring i navnepolitikken. Store funn som Skrugard, som representerer viktige sprang for Norge, skal ikke ha navn fra Brødrene Grimm-eventyr eller Harry Potter. De må få navn som representerer de viktige sprangene som skal gjenspeiles.

– Hvem fortjener å få et stort oljefunn oppkalt etter seg? Jeg mener vi må til øverste hylle av viktige nordmenn, sier Borten Moe og lanserer Sverdrup som det nye navnet for Skrugard-funnet.

Som regel endres navn på prospekter når et funn blir bygget ut. Nylig endret Shell navnet på sitt Onyx-funn til Linnorm. Også BG Norges Jordbær-funn endret nylig navn til Knarr, en båttype fra vikingtiden.

Opp til selskapene

Det er stort sett opp til hvert selskap å komme med forslag på hva petroleumsforekomstene skal hete. I prosessen må en søknad om navnesetting sendes Oljedirektoratet.

I ressursforskriften paragraf 17 heter det: “Dersom det er gitt samtykke til egennavn for et funn eller flere funn samlet, kan dette etter søknad videreføres som feltnavn. Dersom flere navnsatte funn inngår i en planlagt samlet utbygging og drift, skal det søkes om et nytt felles navn."

Dette må da sendes Olje- og energidepartementet. Ifølge ressursforskriften skal navnet igjen godkjennes ut i fra en forhåndsgodkjent liste fra Norsk Språkråd.

"Navnet må tilfredsstille sikkerhetsmessige/beredskapsmessige krav med hensyn til uttale", heter det også i forskriften.

Forslag?

Hva mener du nye, store oljefunn bør hete?

Skriv dine forslag i kommentarfeltet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.