OLJE OG GASS

Endelig Volve-produksjon

ENESTE: Mærsk Inspirer er den eneste oppjekkbare riggen som driver produksjon på norsk sokkel. 12. februar 2008 startet produksjonen fra Volve-feltet.
ENESTE: Mærsk Inspirer er den eneste oppjekkbare riggen som driver produksjon på norsk sokkel. 12. februar 2008 startet produksjonen fra Volve-feltet.

12. februar startet produksjonen fra Volve, som StatoilHydro er operatør for.

Utsatt flere ganger

I utgangspunktet skulle produksjonen starte i andre kvartal 2007, men på grunn av knapphet på ressurser i markedet, forsinkede leveranser og fjorårets dårlige vintervær ble oppstarten utsatt til tredje kvartal.

Stoppet av storm

Når produksjonen da ikke starter før første kvartal i år, er det på grunn av ytterligere komplikasjoner.

- Mærsk Inspirer måtte bygges kraftig ut, siden den måtte få et eget prosessanlegg. Mangel på folk og utstyr gjorde at det tok litt tid. Men det største problemet i 2008 har vært de dårlige værforholdene som medførte at vi måtte slutte å bore, sier Christine Wigand, kommunikasjonssjef for undersøkelse og produksjon i StatoilHydro.

4.000 tonn ekstra vekt

I utgangspunktet var den oppjekkbare plattformen Mærsk Inspirer 200 meter høy og veide 30.000 tonn. Før den i mai 2007 ble tauet ut til sin plassering - åtte kilometer nord for Sleipner A - måtte den bygges ut med en 3.500 tonn tung prosessmodul og en brønnhodemodul på 500 tonn.

Nå kan endelig oljen produseres på plattformen, og Navion Saga benyttes som lagerskip før videre transport. Gassen sendes til Sleipner A-plattformen for sluttprosessering og eksport.

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.