NYETEKNOLOGIER

Endelig supermannsyn

BETONGRADAR: Dette er fronten av prototypen til det nye radarsystemet, som kan se bevegelser bak massive betongvegger.
BETONGRADAR: Dette er fronten av prototypen til det nye radarsystemet, som kan se bevegelser bak massive betongvegger. Bilde: MIT
19. okt. 2011 - 13:04

Det har lenge vært en drøm for militære å se hva som skjuler seg bak en murvegg. Går det som forskerne på MIT tror, kan det bli en realitet.

Den nye radaren bruker frekvenser i S-båndet, som går fra to til fire GHz. Det vil si det samme vi bruker til trådløst nett. Radaren bruker 13 antenner for å sende og 8 til å motta reflekser.

Taper effekt

Utfordringen har vært at signalene taper 99 prosent av effekten når de passerer en murvegg.

Det hadde vært greit, men de skal tilbake også etter å ha blitt reflektert fra et objekt, slik som et menneske. Da taper man også 99 prosent av effekten.

Resultatet er et signal som er 0,0025 prosent av det originale.

Filtre

Det var også en utfordring å velge bølgeområde.

Lange bølger passerer murverk bedre, men en langbølget radar som kunne vise mennesker ville blitt enorm. Derfor ble S-båndet benyttet.

En massiv mur vil alltid vises på skjermen som et stort lyst objekt, derfor har forskerne bygget filtre som kan eliminere muren fra bildet.

Jordskjelvhjelp

Radarsystemet digitaliserer signalene og lager en video av dem.

Mennesker bar en murvegg fremstår som «klumper» som beveger seg og operatøren kan se dem i fugleperspektiv ovenfra og ned.

Forskerne tror at en videre utvikling av radarsystemet kan komme til nytte i nødhjelpsituasjoner, for å vise mennesker i sammenraste bygninger.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.