DATATELE

Endelig MinSide

18. des. 2006 - 14:50

Klokken 11 i dag ble borgerportalen MinSide åpnet for publikum.

Minst ett år forsinket.

Best i verden

Men nå er alt glemt. For dette er ifølge Fornyings- og administrasjonsdepartementet den mest avanserte borgerportalen i verden.

I første omgang er det seks statlige etater og 23 kommuner som leverer tjenester til MinSide, men målet er at alle relevante offentlige elektroniske tjenester skal være tilgjenglig i protalen innen 2009.

Helse og rente

Selv om det vil være begrenset med tjenester på MinSide i starten, vil det være mulig å bytte fastlege, melde flytting, reservere seg mot reklame, endre skattekort, bestille helsetrygdkort og å søke på fastrente for studielånet.

Brukerne kan også kontrollere den informasjonen det offetlig har i sine registre som adresse, hvem som er fastlege og hvilke eiendeler og kjøretøy man er registrert med og når kjøretøyene skal inn til kontroll.

Info med skatten

Snart vil fire millioner av oss få informasjon om tjenestene og PIN-kodene for innlogging sammen med skattekortene. En innlogging gir tilgang til alle tjenestene på portalen.

Sikkert som ...

- Det er veldig bra at MinSide nå er startet med en enkel sikkerhetsløsnng i starten. Det er ikke nødvendig å ha nettbanksikkerhet for å benytte de tjenestene som nå finnes i starten, og det er heller ikke noe problem å gå inn med kraftigere sikkerhetsløsninger for fremtidige tjenester som for eksempel kan omfatte personlige helsedata, sier, markedsdirektør i Sun Microsystems Jens Petter Mathisen.

Sun har vært en viktig teknologileverandør til MinSide og til de fleste etatene som nå leverer tjenester.

Omsetningsøkning

Brukene vil benytte Suns programvare for identifikasjonshåndtering som er basert på et sett av åpne standarder som i sin tid startet som et mottrekk mot Microsofts Passport.

– Samarbeidet rundt MinSide har allerede bidratt til å øke vår programvareomsetning kraftig og vi regner med at vi står sterkt blant de til sammen 325 informasjonsleverandører som kan bli omfattet av MinSide de neste par årene.

I tillegg til bokmål og nynorsk blir MinSide også tilgjengelig på samisk og engelsk.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.