BRUER

Endelig kan Norges lengste interimsbru på E6 i Rennebu kommune tas i bruk

Med et totalt spenn på 140 meter, hvorav 99 meter fritt spenn, er brua er den lengste, midlertidige brua som er bygget i Norge, opplyser avdelingsdirektør Ruth Helene Myklebust i Statens vegvesen.

Intnterimsbru E6 Stavåbrua i Rennebu kommune åpner for trafikk onsdag 23. mars kl. 12.00.
Intnterimsbru E6 Stavåbrua i Rennebu kommune åpner for trafikk onsdag 23. mars kl. 12.00. Foto: Kjetil Sandvik Sletten
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
21. mars 2022 - 08:37

Det har vært manuell trafikkdirigering ved eksisterende bru siden april 2021. Kun ett kjørefelt har vært åpent, og det har i tillegg vært redusert lastklasse. Dette har ført til kø og lang omkjøring for tungbilnæringen.

Eksisterende bru over Stavåa ble bygd i 1942 og har de siste årene hatt redusert bæreevne. Tilstandskontroller har vist tiltakende svekkelse i konstruksjonen. For å ivareta trafikksikkerheten og framkommeligheten på vegnettet etablerer derfor Statens vegvesen en midlertidig bru i påvente av at Nye Veier skal bygge ny trasé på strekningen Nedgård - Berkåk.

MS Dali har plass til over 9000 TEU (20 fots containere). Ingen av mannskapet ble skadet, men seks arbeider på brua falt i vannet og omkom da brua kollapset. Tre store kraner i er i gang med å fjerne brua.
Les også

Brukollapsen i USA: Kongsberg-utstyr på containerskipet

Norges lengste midlertidige bru

– Brua er den lengste, midlertidige brua som er bygget i Norge – med et totalt spenn på 140 meter, hvorav 99 meter fritt spenn, sier Myklebust.

Når den nye E6-traseen ferdigstilles i 2026 vil den midlertidige brua bli demontert og inngå som ei av Statens vegvesens beredskapsbruer. Slik har den også videre gjenbruksverdi.

Brua er dimensjonert for 10 tonns akseltrykk og totalvekt 60 tonn. Hastigheten vil være 60 km/t som tidligere, med bakgrunn i kurvaturen på vegen.

Brukonstruksjonen er kvalitetssikret av Det norske Veritas gjennom en uavhengig gjennomgang og inspeksjon.

E39 Bårdshaug bru i Orkanger er stengt.
Les også

Alvorlige skader på E39-bru – stengt med umiddelbar virkning

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.