ROMFART

Endeavour er oppe

Romfergen ble skutt opp fra oppskytningsrampe 39A ved Kennedy Space Centre klokken 18:36 lokal tid ondag kveld - 00:36 natt til torsdag norsk tid.

Helt perfekt

- En oppskytning blir ikke bedre enn denne - det er ikke mulig, sa NASA-leder Mike Griffin etter at Endeavour lettet feilfritt fra bakken.

Tross forsøk på sabotasje mot en PC, og en lekkasje fra en overtrykksventil, var alle tidligere bekymringer ute av verden da romfergen endelig ble skutt opp.

Med STS-118 drar syv astronauter, ett segment og 2,6 tonn last til den internasjonale romstasjonen (ISS).

Viktige oppgaver

Det 11 dager lange oppdraget har som hovedformål å montere segmentet og teste et nytt strømoverføringssystem. Dersom systemet virker, kan det ta to dager til før de er tilbake på jorden.

Segmentet som skal monteres kalles S5, og skal settes opp bak på høyre side av stasjonens fagverk. Dets oppgave er å sørge for en viss klaring mellom de ulike settene med solcellepaneler, så disse ikke slår inn i hverandre og blir ødelagt.

Norske frø ombord

I tillegg til S5-segmentet, reservedeler, mat og klær, har Endeavour også med seg flere vitenskapelige eksperimenter.

Ett av disse eksperimentene er det første norske biologiske eksperimentet på ISS noen gang: Multigen.

Vårskrinneblomen fra Trondheim skal blomstre i rommet, i jakten på nye plantearter som kan tåle vektløshet - et svært viktig forskningsprosjekt for fremtidens romferder.

Les mer om Multigen her.

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.