IKT

Enda smartere hus

Finn Halvorsen
17. feb. 2003 - 11:28

Telenors smarthus for demonstrasjon av fremtidsløsninger er ettertraktet. Siden åpningen høsten 2001 har det vært høy aktivt i huset.

- Vi har hatt et omfattende besøksprogram siden åpningen og utvikler stadig nye demonstratorer sammen med våre samarbeidspartnere Husbanken, Bang & Olufsen, HP, NRK og Norsk Tipping, sier Arnfinn Nyseth som er prosjektleder for Fremtidshuset

Den distribuerte familie

Storfamilien er det ikke mye igjen av. Kjernefamilien tok over. Men den høye skilsmissestatistikken har ført til at 25% av barn under 16 år har foreldre i to ulike husholdninger; vi har fått den distribuerte familie.

- Dette byr på utfordringer hva utforming av hjemmet angår. Vi må finne enda smartere løsninger. Vi er allerede godt i gang med utvikling av demonstratorer for det fleksible rom, sier Heidi Rognskog, som det siste halvåret har jobbet på heltid på Telenors fremtidshusprosjekt sammen med Nyseth. I tillegg har en tverrfaglig kjernegruppe på 10 - 12 personer vært delvis involvert i prosjektet.

Elektronisk tapet

Rognskog demonstrerer elektronisk tapet og variable luktdispensere. Dermed kan Thea og Thomas, rommets to tenkte vekselvise beboere tilpasse rommet etter sin egen smak (og lukt).

Rommet inneholder også en "sladrelampe". Ved at det er integrert nettverksteknologi i interiør og gjenstander kan disse kommunisere seg imellom. Lampen består av fire farger som kan lyse i ulik styrke og kombinasjon og fortelle om for eksempel skapet i rommet er låst eller ikke.

Både lampen og skapet er også koblet opp mot Internett. Dermed vil det for eksempel være mulig for Thea å låse opp sin del av skapet og gi Thomas adgang når hun ikke selv er tilstede.

Dette siste er selvsagt viktig for Telenor; det genererer trafikk i telenettet. Det samme må kunne sies om demonstratoren Eventyrstund. Der er det pappa som hver kveld leser eventyr for Thomas via mobilen. Med MMS-funksjoner får han også se bildene i eventyrboken.

Ikea neste

- Vi har så langt konsentrert oss om denne type teknologiske løsninger. Ulike lure løsninger for arealbruk i rommet er også aktuelt å se på. Vi har allerede fått skisser fra et samarbeid med Ikea hvor senger forsvinner opp i taket og vegger heises ned og blåses opp automatisk. Eller veggene flater seg ut og blir til sofa og godstol. Men dette får bli i en neste ombyggingsfase, sier Rognskog.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.