NYHETER

Enda en rassikringsjobb på anbud

Riksveg 889 langs Eiterfjorden i Vest-Finnmark har vært utsatt for snøras i mange vintre. Nå har også stein begynt å ramle ned på vegen. Dette vil ikke Vegvesenet sitte rolig og se på. Rassikring av vegen er sent ut på anbud.

Fjellet Sukkertoppen er et landemerke i Havøysund. Riksveg 889 som går langs foten av fjellet, er utsatt for alt som kan rase ned fra det, sommer som vinter. Den som vil sikre vegen mot ras, må gi anbud innen 12. februar.
Fjellet Sukkertoppen er et landemerke i Havøysund. Riksveg 889 som går langs foten av fjellet, er utsatt for alt som kan rase ned fra det, sommer som vinter. Den som vil sikre vegen mot ras, må gi anbud innen 12. februar. Bilde: Anders Haakonsen
30. okt. 2008 - 15:46

Forholdene på Finnmarkskysten er så vanskelige vinterstid at Vegvesenet vil konsentrere anleggsvirksomhet om sommerhalvåret. De som har lyst på jobben behøver derfor ikke forhaste seg - anbudsfristen går ikke ut før 12. februar. En grunn til at jobben lyses ut allerede nå, er at Vegvesenet vil ha anbudsbefaring før det kommer for mye snø.

Riksveg 889 tar av fra E 69 ved Smørfjord i Porsanger kommune. Derfra går den nordover til Havøysund, som er kommunesenter i Måsøy.

Like sør for Havøysund følger vegen vestsiden av Eiterfjorden. Her går den langs foten av fjellet Sukkertoppen. Navnet passer godt, toppen har omtrent samme form som den ville fått hvis det var laget av sukker - i motsetning til den atskillig mer kjente Sukkertoppen i Rio de Janeiro.

Strekningen som skal rassikres er 2,6 km lang. Det blir ingen tunneler eller rasoverbygg på strekningen. I stedet skal vegen flyttes ut fra den rasfarlige fjellsiden. Mellom vegen og fjellsiden skal det bygges voller av gabioner med en kjerne av grov stein. Masse til å anlegge ny veg skal graves ut ved foten av fjellet som truer vegen. Dermed blir det en grøft mellom fjellet og vollene som forhåpentligvis vil ta opp det meste av det som kommer rasende ned fjellsiden.

Vegesenet regner med at rassikringen av rv 889 vil komme på rundt 45 millioner kroner. Det meste av arbeidet skal være gjort i løpet av 2009, men oppdraget blir ikke avsluttet før året etter.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.