IT

Enda en IT-refs av staten

Forsvaret får gjennomgå for LOS-programmet.

Forsvarsdepartementet får ansvaret for at LOS-programmet har havnet i gjørma.
Forsvarsdepartementet får ansvaret for at LOS-programmet har havnet i gjørma. Bilde: Peder Torp Mathisen / Forsvarets Mediesenter
7. nov. 2013 - 10:51

I årets versjon av Riksrevisjonens rapporter om de statlige it-prosjektene er det Forsvarsdepartementet som får størst refs for forsinkelser og manglende gjennomføringsevne.

Forsvaret har møtt på utfordringer underveis i kontrakten med Accenture om LOS-programmet og pådratt seg forsinkelser som koster 210 millioner kroner mer enn budsjettert.

Det har ikke Riksrevisjonen sansen for og ser alvorlig på utviklingen, kommer det frem av rapporten.

Programmet er Forsvarets satsing på et nytt felles styringssystem for økonomi, personell og logistikk.

Målet er et felles integrert forvaltningssystem som skal understøtte hele Forsvarets virksomhet.

Programmet inngikk kontrakt med Accenture sommeren 2011 om utvikling av en felles integrert løsning for materiell-, personell- og økonomifunksjoner.

Betydelig forsinket

- Revisjonen i 2012 viser at leveransen av en fullstendig logistikkløsning til Forsvaret vil bli betydelig forsinket og få et langt mindre omfang. Som følge av forhold knyttet til leverandørens gjennomføringsevne, har prosjektet vært stanset i lengre perioder for å få gjennomført nødvendige kvalitetshevende tiltak og få lagt nye planer for både omfang og framdrift, skriver Riksrevisjonen.

Riksrevisjonen mener at en evalueringsprosess før valget av leverandør burde avdekket leverandørens manglende evne til å levere.

Konsekvensen er at sluttleveransen blir betydelig redusert og nærmere to år forsinket.

Løsningen skulle etter den opprinnelige planen være ferdig i 2015 med en ramme på 803 millioner kroner, men ryker på med drøyt 200 millioner kroner ekstra.

Slår tilbake

Det er kutyme at statsråden får anledning til å kommentere kritikken.

Her benyttet daværende forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen anledningen til å protestere på Riksrevisjonens oppfatninger.

- Utvelgelsen av leverandør til prosjektet ble gjort på en meget profesjonell måte, og Forsvaret er generelt god på å gjennomføre større investeringsprosjekter, skriver hun.

Strøm-Erichsen er ikke enig i Riksrevisjonens vurdering om at kompetansen i Forsvaret til å gjennomføre store investeringsprosjekter er mangelfull.

- Rammer operativ virsksomhet

Ordkrigen avsluttes med Riksrevisjonen som slår fast at det ikke er gitt nye opplysninger som tilsier at Logistikk­prosjektet lar seg gjennomføre uten å sprekke på tid og kostnad.

- Uten kompenserende tiltak må det antas at dette vil få konsekvenser for både effektiviteten og kvaliteten på logistikkunderstøttelsen av operativ virksomhet, mener etaten i sin rapport.

Les også:

Dette bør alle IT-sjefer ta inn over seg  

Nå starter piratjakten i Norge  

3D-modellering av veiprosjekter reduserer ekstrakostnadene fra 20 til 5 prosent  

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.