IT

Enda en halv milliard til IT i Forsvaret

Logistikkprosjektet i Forsvaret skal gi gevinster både i kroner og kvalitet.
Logistikkprosjektet i Forsvaret skal gi gevinster både i kroner og kvalitet. Bilde: Torgeir Haugaard
Espen Zachariassen
20. juni 2008 - 14:49
Vis mer

Logistikk står i fokus når Forsvaret i samarbeid med et innleid team ledet av IBM skal i gang med andre del av LOS-programmet, Logistikkprosjektet.

Les også: IT-prosjekt bremser Forsvaret

Dette skal gi Forsvaret en fullstendig løsning for prosesser innenfor materiellinvestering, vedlikehold og omfattende anskaffelser.

Gevinst

Prosjektet skal bidra til vesentlige innsparinger. Fra 2011 til 2013 kan det dreie seg om 240 millioner kroner. Fra 2014 er innsparingen beregnet til opp mot 165 mill. kroner årlig.

I tillegg kommer store kvalitative fordeler i form av blant annet et felles integrert system som kan gi korrekt og raskt tilgjengelig informasjon.

Strandet

Tidligere forsøk på et felles datasystem for forsvarsgrenene har strandet. Derfor var det noe skepsis å spore i torsdagens stortingsbehandling av en bevilgning på 515 millioner kroner, samt 176 millioner kroner i gjennomføringskostander for prosjektet.

Men debatten var liten, og utsiktene til gevinster lokket stortingspolitikerne til å bevilge pengene.

Belastning

Første del av programmet var Økonomistyringsprosjektet, som håndterer blant annet elektronisk fakturering, arbeidslister og lagerhold. Det nye systemet var klart til oppstart i to omganger 17. og 19. juni.

Forsvaret har satt av hele sommeren til å få systemet på skinner, og det er åpent uttalt at landets forsvarsevne er redusert for å ha nok ressurser tilgjengelig til ingangkjøring og for at systemet ikke skal belastes med for mange oppgaver i begynnelsen.

Oppstart

– Vi registrerte noen feil i oppstarten, men intet kritisk, sier informasjonskoordinator Øystein Vea i LOS-programmet.

– I tillegg var det en strøm av henvendelser til help desk. Jeg oppfattet det som at de fleste spørsmålene dreide seg om folk som ikke husket brukernavn og passord for å logge seg på systemet, sier Vea.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.